Nikola Tesla je imao jednu želju, ispunio je Ivan Meštrović

Video 02. jun. 202110:26 > 10:28
Podeli:

Petnaest godina otkako su se lično upoznali, genijalni naučnik, prekoračivši granice sopstvene skromnosti, zamolio je svog prijatelja, velikog slikara i vajara, Ivana Meštrovića da izvaja njegovu bistu. Želja mu se za života nije ispunila.

Nikola Tesla, genije kakav se samo jednom rađa

O Nikoli Tesli znamo dosta toga, ipak, postoje i neki detalji, koji dodatno osvetljavaju njegovu ličnost. Između ostalog, Tesla je voleo i golubove. Proslavljenog košarkaškog trenera Dušana Ivkovića, preko rodbinskih veza, ljubav prema golubovima povezuje sa velikim naučnikom. Tesla je umro na Božić 1943. godine u Njujorku.

Ivan Meštrović i njegova opsednutost srpskim mitom o Kosovu

Jedan od najvećih jugoslovenskih umetnika Ivan Meštrović izvajao je u periodu od 1908. do 1910. godine na desetine skulptura nadahnutih kosovskim mitom, koje su bile zamišljene kao sastavni deo nerealizovane monumentalne arhitektonsko-vajarske celine — Vidovdanskog hrama. Kosovski boj je video kao najfatalniji događaj Južnih Slovena. Poznate kao Vidovdanski fragmenti ili Vidovdanski, odnosno Kosovski ciklus, veličanstvene figure Marka Kraljevića, Banović Strahinje, Srđe Zlopogleđe, braće Jugovića, Miloša Obilića i drugih epskih junaka umetnik je izvajao kao simbole narodne snage, srčanosti i istrajnosti.