Biljana Srbljanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Razgovor sa spisateljicom Biljanom Srbljanović biće održan večeras u Galeriji Matice srpske sa početkom u 19 sati, u okviru pratećeg programa izložbe "Identitet(i): Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918-1941)", saopšteno je iz ove institucije.

Izložba, koja će trajati do 4. jula, preispituje nacionalni, rodni i seksualni identitet, kao i pitanje percepcije sopstva i to putem 70 eksponata: umetničkih dela, fotografija i ilustracija iz časopisa. Postavka „Predstave žena u srpskom slikarstvu“ je podeljena u četiri celine: „Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti“; „Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija“; „Kvir: Telo, rod i predstava“ i „Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma“.

Upravo ovaj drugi segment izložbe „Glumica kao moderna žena“ biće tema večerašnjeg razgovora u kome će, pored dramaturškinje i književnice Biljane Srbljanović, učestvovati i Tijana Palkovljević Bugarski, upravnice GMS i Nikole Ivanovića, autora izložbe.

Učesnici pratećeg programa razgovaraće o glumicama Narodnog pozorišta u Beogradu i njihovoj poziciji u društvu između dva svetska rata. U trenutku kada se uspostavlja holivudski glamur, jugoslovenske glumice brižljivo kreiraju svoj imidž u javnosti u skladu sa konvencijama građanskog društva. S druge strane, njihov slobodan duh odigrao je značajnu ulogu u emancipaciji međuratnog Beograda. Kroz razgovor sa Biljanom Srbljanović publika će imati priliku da čuje više o ženama na filmu i pozorištu nekad i sad, njihovim ulogama, izazovima i percepciji. Od Feme i Živke preko urbanih ikona 80-ih do uloga savremenih glumica, razgovor će predstaviti kratku priču o najrazličitijim glumačkim ženskim identitetima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar