Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je sinoć u Novom Sadu povodom 175. godišnjice Galerije Matice srpske, da je ta ustanova jedna od najaktivnijih na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni, i da kontinuitet njenog trajanja govori o uspešnom ispunjavanju misije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Gojković je na svečanoj sednici povodom 175. godišnjice Galerije Matice srpske, ocenila da je u toj ustanovi u čijoj su kolekciji dela koja datiraju od 16. veka do danas, moguće „videti veran prikaz nastanka i razvoja umetničke scene, i u isto vreme turbulentne istorije srpskog naroda“.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„O tome govore i brojna remek-dela istaknutih umetnika kao što su Кatarina Ivanović, Djura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Кonjović, Petar Lubarda i mnogi drugi. Zahvaljujući njima i ostalim segmentima svoje kolekcije, Galerija Matice srpske svrstava se medju najistaknutije i najprepoznatljivije muzeje u regionu“, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, jedinstvenost te ustanove se ogleda i u tome što čak trećinu kolekcije čine pokloni i zaveštanja, uobličeni u poklon-zbirke koje nose imena svojih darodavaca, medju kojima je i Sava Tekelija na osnovu čijeg je zaveštanja i nastala Galerija.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Povodom 175. godišnjice Galerije Matice srpske, Ministarstvu kulture dodeljena je Srebrna jubilarna plaketa, a ministarki Gojković Srebrna jubilarna medalja, dok je Jubilarnu medalju dobila pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasledja i digitalizaciju Danijela Vanušić, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: Srđa Anđelić, scenarista i pisac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar