Foto: Galerija Haos/Promo

Izložba crteža mladog likovnog stvaraoca Aleksandra Mitrovića biće otvorena u Galeriji Haos u utorak 30. novembra, s početkom od 20 sati, saopšteno je iz ove institucije.

Likovni umetnik „minuciozno, strpljivo i s lakoćom nas svojim crtežima uvodi u svet detinjstva i odrastanja”, zabeležila je u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Kristina Selaković.

U svom radu koristi grafitne olovke, ugljen, četke i razblaženi tuš, a njegove linije su „tanane, precizne, i njima postiže mekoću u izrazu i gotovo akvarelski efekat“, navodi Selakovićeva.

„Osim crteža Mitrović se interesuje i za odbačene predmete, limene kutije koje takođe doživljava kao površinu na kojoj se može zabeležiti crtež i intiman svet prirode. Stare kutije u kojima su čuvane zaboravljene gramofonske igle pokrenule su umetnika da iglu poveže sa grafitnom olovkom. Kao što igla čita zvuk, sa određene ploče i pokreće muziku prošlih vremena, tako i linija čita određene oblike iz prirode koji su preneseni na crtež“, zaključak je istoričarke umetnosti.

Aleksandar Mitrović Foto: Galerija Haos/Promo

Aleksandar Mitrović je rođen u Užicu 1990. godine. Slikarstvo je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Velizara Krstića, dok je master studije završio kod Gordana Nikolića.

Mitrović je do sada svoje likovne radove izlagao na više od 50 grupnih i devet samostalnih izložbi.

Osvojio je nekoliko nagrada, među kojima su glavna na XVII bijenalu studentskog crteža Srbije, pohvala Fondacije Vladimir Veličković, Povelja FLU…

Izložba Aleksandra Mitrovića će trajati do 17. decembra u Haosu.

Bonus video:

Pablo Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar