Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti

Izložba "Nepotrepštine" autora Zlatka Cvetkovića biće otvorena sutra u galeriji "Anastas" Muzeja primenjene umetnosti, saopšteno je iz MPU.

Izložba je nastala kao rezultat doktorskog umetničkog projekta Zlatka Cvetkovića, koji je bio usmeren na istorijske, umetničke, teorijske, sociološke, psihološke aspekte ličnog odnosa prema različitim predmetima u vremenu.

„Iz trezora memorije, iz davno zatvorenih škrinja, autor izvlači predmete koje iz nekadašnjeg statusa prevodi u polje i prostor umetnosti. Predmeti su živa tvar za Cvetkovića, a tu njihovu vitalnost on potcrtava umetničkim postupcima, poznatim u modernističkim i postmodernističkim periodima: aproprijacijom, dekontekstualizacijom i rekontekstualizacijom. Pored toga, poseže za multiplikacijom i radikalnom promenom formata“, navodi u katalogu izložbe Ljubica Jelisavac.

Cvetković je rođen u Vrnjačkoj Banji 1971. godine, a diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao je 2001. godine, a danas radi u zvanju vanrednog profesora. Bio je član umetničkih grupa „Lavatorijum umetničkih misli“, „Punkt za umetnički eksperiment“, „European Textile Network“, ali i ULUPUDS-a od 1997. godine. Imao je 11 samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze u kolekcijama u Beogradu, Rigi, Lođu, Gornjem Milanovcu, Vrnjačkoj Banji… Dobitnik je većeg broja priznanja.

Arfekat sa izložbe Zlatka Cvetkovića Foto: Promo/Muzej primenjene umetnosti

Šetnja kroz postavku sa autorom biće organizovana 19. jun i 3. jula u podne, do kada će i trajati postavka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar