Franc List Franz Liszt
Franc List Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Završni gala koncert Franc List festivala, festivala mladih talenata u klasičnoj muzici, biće održan večeras u Kaštelu Ečka, nеdаlеkо оd Zrеnjаninа, sa početkom od 20.30 časova, saopštili su organizatori.

Festival se održava u čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista koji je svirao na otvaranju tog kaštela.

Na koncertu će nastupiti pijanistkinja i mentorka festivala Rita Kinka, njena asistentkinja na festivalu Sanja Lukovac, Zrenjaninski kamerni orkestar, kao i polaznici majstorskog kursa Franc List festivala.

Ovogodišnji festival trajao je pet dana i sastojao se iz dva dela mentorskog programa, u okviru kojeg su mladi talenti imali priliku da rade sa Kinkom, jednom od naših najpoznatijih pijanistkinja, kao mentorom.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom 19. veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar, koji je i najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine.

Franc List Franz Liszt
Franc List Foto: Artokoloro Quint Lox Limited / AKG / Profimedia

Na svečanom otvaranju tog zdanja svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar