Foto:Filmska radionica FRKA

Letnja filmska radionica ‘’FRKA’’ biće održana u Kragujevcu od 1. do 10. avgusta. U fokusu ovogodišnjeg okupljanja ljubitelja filma i knjige biće predavanja o pisanju scenarija, saopštili su organizatori. Polaznici radionice će od eminentnih predavača i mentora dobiti osnovne smernice kako da dobru priču pretvore u filmski scenario.

Razvoj filmske priče, rad na scenariju, kreativni i stvaralački proces, istorija i teorija filma, kao i filmska kritika su osnovne teme šeste po redu „Frke“. Mentori i predavači ove jedinstvene filmske radionice su scenaristi Dunja Petrović i Petar Mihajlović (autor scenarija za film Južni vetar), kao i filmski kritičari Miroljub Stojanović i Saša Radojević.

Organizatori ističu da su radionice besplatne i da mogu da se prijave svi ljubitelji filma stariji od 15 godina, dok ‘’gornja granica’’ za godine ne postoji.

Foto:Filmska radionica FRKA

Svi polaznici će moći da nauče osnovne tehnike pisanja scenarija za svoje ideje i priče, a mentori i predavači će kroz predavanja i teoretski rad sa njima raditi na pričama i usmeravati ih do oblikovanja filmskog scenarija.

„Za učešće u radionicama nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo. Dosadašnja praksa je pokazala da su nam se u najvećem broju prijavljivali srednjoškolci i studenti koji su želeli da upišu neki od fakulteta dramskih umetnosti, pa su znanja stečena od eminentnih predavača koristili kao pripremu za prijemni ispit. Ali to nije pravilo, imali smo polaznike svih generacija, različitih profila obrazovanja i drugačijih interesovanja, pa je ta raznolikost i sveobuhvatnost još jedna od specifičnosti radionica koje su uvek interesantne’’ kaže Ana Jevtić iz Frka tima.

Vežbe i predavanja o pisanju scenarija na ovogodišnjoj filmskoj radionici održavaće se na Velikoj sceni Knjaževsko srpskog teatra, a na kraju će svi polaznici dobiti sertifikat o završenoj obuci.

Tokom prethodnih pet godina kroz FRKA radionice snimljeno je 15 filmova i napisano 30 originalnih scenarija.

Inicijator i osnivač letnje filmske radionice FRKA je kragujevačko udruženje ‘’Forma kulture’’, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije i Grad Kragujevac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar