Foto: Francuski institut

Projekcija dokumentarnog filma „Zvona Notr Dama“ po scenariju i u režiji Ivane Hadži-Popović, posvećen francusko-srpskim odnosima nekada i danas, zakazana je za sredu, 6. aprila u 19 časova, u Francuskom institutu u Beogradu.

Ostvarenje govori o vezama srca, diplomatije i istorijskih događanja između Francuske i Srbije u periodu koji traje više od jednog veka, kroz ličnu priču književnice Ivane Hadži-Popović. Ona se rodila u kući sagrađenoj na mestu odakle su u Prvom svetskom ratu Srbi i Francuzi zajedno branili Beograd. Kao po nekoj karmi, svi u toj kući kasnije imali su svoju francusku priču…

Film je lično traganje jedne frankofone i frankofilne srpske književnice za odgovorom na pitanja: Da li u politici postoje prijatelji i iskrene emocije ili samo interesi? Šta jedna velika zemlja vidi u jednoj maloj, a šta mala u velikoj? Kojim putem ide priča o velikom francusko-srpskom prijateljstvu?

Nakon projekcije biće organizovan razgovor u kome će učestvovati istoričari Mile Bjelajac (Institut za noviju istoriju Srbije) i Stanislav Sretenović (Institut za savremenu istoriju) kao i rediteljka i scenaristkinja ovog ostvarenja Ivana Hadži-Popović. Film „Zvona Notr Dama“ je na srpskom, uz francuske titlove a razgovor će se voditi na sprskom jeziku.

Ivana Hadži Popović će na kraju večeri predstaviti svoje poslednje ostvarenje – „Pariz ispred i iza paravana“. Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen.

Bonus video: Miodrag Tabački – Pola veka velikog stvaralaštva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar