Foto: Antonio Galves

Izložba fotografija španskog fotografa Antonija Galvesa pod nazivom "Moji prijatelji velikani" može da se pogleda do 6. novembra u Institutu Servantes.

Serija fotografija koju je, kako je vreme proticalo, sam Galves, saučesničkim i duhovitim tonom, nazvao „Moji prijatelji velikani“, odslikava njegov odnos s različitim ličnostima iz sveta umetnosti, književnosti i filozofije, od Marije Sambrano ili Luisa Bunjuela, preko Fransisa Bejkona, Anais Nin, Aleha Karpentjera, Hulija Kortasara ili Andrea Malroa, između ostalih, do Margerit Diras ili Mikisa Teodorakisa.

Portrete, mahom snimljene tokom Galvesvog boravka u Parizu od 1965. do 1992. godine, upotpunjuju brojni dokumenti – knjige, tekstovi, časopisi i druge fotografije – koji daju najširi mogući uvid u kreativni svet i kontekst umetničkog stvaralaštva ovog fotografa.

Foto: Promo

Antonio Galves rođen je 1928. godine u Barseloni. Od 1965. do 1992. živeo je u Parizu, gde je počeo da se bavi pozorišnom fotografijom kako u francuskoj prestonici, tako i u rodnoj Španiji.

Od 1969. godine sarađivao je sa Luisom Bunjuelom i započeo rad o sineasti – kolekciju fotografija „Tragovi jednog viđenja Bunjuela“.

Već sledeće godine stvario je dela o Gaudiju i pokrenuo seriju portreta ličnosti iz sveta likovnih umetnosti, književnosti, muzike, filozofije i filma pod naslovom „Moji prijatelji velikani“.

Gabrijel Garsija Markes, Foto: Antonio Galves

Među njegovim ostalim serijama radova izdvajaju se „Erotika s kevedovskom ironijom“, „Čudesni pariski monstruarijum“, „Jedno viđenje Pabla Nerude“ i zbirka o „Opservatoriji maharadže Džai Singa“, rekonstruisana na osnovu neupotrebljivih negativa Hulija Kortasara.

Hulio Kortasar, Foto: Antonio Galves

Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, a u svojoj karijeri beleži više stotina samostalnih i kolektivnih izložbi.

Objavio je više knjiga i sarađivao na mnogim izdanjima. Galvesova dela otkupile su razne javne i privatne institucije u Parizu, Barseloni, Sevilji, Kordobi…

Nurija Amat, Foto: Antonio Galves

U skladu sa preporukama Vlade Srbije, posetioci Galvesove radove mogu da pogledaju u manjim grupama, uz obavezno nošenje maski, održavajući udaljenost od dva metra u odnosu na druge.

Ulaz je slobodan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar