Foto: Marko Mladenović

Kada je reč o daljoj sudbini knjige, svoje nade vezujem i za pažnju prevodilaca, kaže za Nova.rs finalista 70. NIN-ove nagrade Ljubomir Koraćević.

Pored romana Vladimira Pištala, Vladana Matijevića, Steva Grabovca i Srđana Srdića u najužem izboru za 70. NIN-ovu nagradu nalazi se i pisac Ljubomir Koraćević sa delom „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac).

Koraćeviću je „U zemlji Franje Josifa“ tek drugi roman, koji nudi mogućnost za postistorijsko promišljanje stvarnosti koju živimo, progovarajući o temama kao što su nezaposlenost, brak, pitanje bezbednosti, bioinženjering i nova seksualnost. Autor kaže za Nova.rs da ne želi da priča o mogućnosti da mu knjiga bude nagrađena.

– Uzdržao bih se i od bilo kakvih tumačenja. Jedino što mogu da kažem jeste da sam zadovoljan dosadašnjom kritičkom recepcijom i odzivom čitalačke publike. Nije bilo moguće predvideti tako nešto, a naročito nije bilo moguće predvideti da će knjiga vrlo brzo doživeti nova izdanja.

To što se našla u prvoj seriji digitalnih i audio knjiga koje je priredio NIN, dodaje pisac, vrlo je lepa stvar.

– A kada je reč o daljoj sudbini knjige, svoje nade vezujem i za pažnju prevodilaca. Voleo bih da svoj roman vidim, recimo, u prevodu na nemački jezik – zaključuje Ljubomir Koraćević.

Ko će biti 70. laureat NIN-ove nagrade, znaće se sutra oko podneva, kada će žiri saopštiti svoj sud. Do tada laureatkinja ostaje književnica Danica Vukićević, sa svojim romanom „Unutrašnje more“.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika iz prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar