Film Usekovanje Foto: FCS/Promo

Sedmi Festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije, svečano je zatvoren ceremonijom dodele nagrada 18. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u filmu, odlučivao je žiri u kojem su bili direktori fotografije: Milorad Glušica, Raquel Fernandez i Miloš Jaćimović.

Glavna nagrada koja se dodeljuje u saradnji sa Asocijacijim filmskih festivala Srbije (AFIFS), pripala je direktoru fotografije filma “Usekovanje” Marku Milovanoviću. Žiri je u obrazloženju odluke istakao da priznanje odlazi “nepretencioznom filmu, gde je lična potreba da se ispriča priča pokretačka snaga čitavog procesa i gde je umetnost filmske slike suštinski povezana sa motivima koji stoje iza početne ideje za snimanje filma”.

Specijalna nagrada za snimateljski rad u filmu dodeljena je Jeleni Stanković iz Srpske asocijacije snimatelja, direktorke fotografije ostvarenja “Strahinja Banović”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS) takođe je, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodelila nagradu za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji filmu “Stric” direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

Novina ovogodišnjeg izdanja festivala bila je selekcija studentskih kratkometražnih filmova, gde je nagrada za najbolji snimateljski rad pripala Vladimiru Đuriću za ostvarenje “Krotki” i Džejlanu Ibrahimoviću za film “Dok sunce izlazi”.

Uručena je i prestižna nagrada za životno delo koje je pripalo direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću, za doprinos u kinematografiji.

Predrag Pega Popović Foto: Fond Fototeke Jugoslovenske Kinoteke

Sedmočlani žiri Srpske asocijacije snimatelja dodelio je zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama. Zlatna plaketa je pripala Aleksandru Karauliću seriju “Nečista krv”, srebrna je uručena Igoru Maroviću za “Blok 27”, a bronzana plaketa Marku Mladenoviću za “Besa 2”.

Tokom četiri festivalska dana, u okviru propratnog programa održana su dva masterklasa koje su vodili direktori fotografije Miladin Čolaković i Đorđe Arambašić.

Bonus video: Druženje sa glavnim glumcima filma „Strahinja Banović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar