Foto:Fonet/Kostadin Kamenov

Predajom ključeva grada glumici Tijani Pečenić i pojekcijama filmova "Ime naroda" i "Sin" počeli su sinoć 55. Filmski susreti u Nišu, a publika će do 15. oktobra moći da pogleda još osam otvarenja u konkurenciji za nagrade, kao i "Uprkos magli" Gorana Paskaljevića i dokumentarac "Broj 1" Vladimira Ristića.

Pred početak svečanosti, u Gradskoj kući je minutom ćutanja odata počast nedavno preminulom reditelju Goranu Paskaljeviću.

Crveni tepih postavljen je ispred bioskopa „Sinepleks“, gde je ove godine preseljen festival koji se inače održava na Letnjoj pozorinici, ali je ove godine, kako prenose „Južne vesti“, njime prošlo manje ljudi nego ranijih godina.

Foto:Fonet/Kostadin Kamenov

Prikazani su sinoć „Ime naroda“ Darka Bajića i „Sin“ Ines Tanović, a publika će do 15. oktobra u okviru Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma svake večeri od 20 sati istovremeno u četiri bioskopske sale moći da pogleda još osam ostvarenja.

Ključeve grada glumici Tijani Pečenić uručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski Foto:Fonet/Kostadin Kamenov

Večeras su na programu „Otac“ Srdana Golubovića i „Ekipa“ u režiji Marka Sopića, za sutra su zakazane projekcije „Grudi“ Marije Perović i „Asimetrija“ Maše Nešković, a za utorak „Realna priča“ Gordana Kičića i „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića. Publika će 14. oktobra moći da pogleda i „Vojnu akademiju 5“ Dejana Zečevića i „A. S. (25)“ Milene Grujić.

Projekcije se održavaju u bioskopu „Sinepleks“ Foto:Fonet/Kostadin Kamenov

U završnici festivala, van konkurencije, biće prikazana ostvarenja „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića sa Tamarom Aleksić u jednoj od uloga, kao i dokumentarac „Broj 1“ u režiji Vladimira Ristića o niškom golmanu Draganu Panteliću.

Žiri: Feđa Stojanović
i Tijana Pečenić Foto: Fonet/Kostadin Kamenov

Organizatori festivala iz Kulturnog centra Niš najavili su za večeras uručenje nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo glumcu Vojislavu Voji Brajoviću, a u završnici festivala biće dodeljene nagrade „Car Konstantin“, „Carica Jelena“ i „Gran-pri Naisa“, kao i povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu, te nagrada najboljem debitantu. O najboljima će odlučivati žiri u kom su glumci Tijana Pečenić (predsednica), Jelena Mila i Feđa Stojanović.

Glumci će se poklanjati samo u glavnoj bioskopskoj sali, gde će pretposlednje festivalske večeri biti dodeljena i priznanja. Od danas je moguće kupiti samo pojedinačne ulaznice po ceni od 400 dinara.

Održavanje smotre ove godine bilo je neizvesno praktično sve do oktobra, ali je lokalni krizni štab dao zeleno svetlo da se programi organizuju u „Sinepleksu“ uz sve preporučene mere protiv širenja virusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar