Foto: Printscreen/YouTube/Stari filmovi i serije

Prateći filmski program aktuelne izložbe "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije počinje danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke projekcijom filma "Maratonci trče počasni krug". Filmski program će trajati u zdanju u Kosovskoj do 27. januara naredne godine, saopšteno je iz Muzeja Jugoslavije.

Čitav filmski program u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, kao prateći program postavke, baziran je na tzv. „alanfordovskoj poetici“, precizira se u saopštenju Muzeja Jugoslavije.

Neki od filmova sa repertoara neposredno su inspirisani „Alanom Fordom“, objašnjava stručni saradnik na izložbi, Lazar Džamić, dok su u drugima, pak vidljivi atmosfera i humor koji su karakteristični za pomenuti strip.

Lazar Džamić, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– A u trećima je prepoznatljiv sličan način građenja priče, iako za „Alan Ford“, možda, i ne znaju, ili su nastali pre nastanka stripa – objasnio je Lazar Džamić.

Od 13 časova danas je na programu kultni film Slobodana Šijana iz 1982. godine „Maratonci trče počasni krug“, u kome uloge, između ostalih, tumače: Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Seka Sablić, Bogdan Diklić, Pavle Vuisić i Bora Todorović.

Scena iz filma „Maratonci trče počasni krug“ Foto: Printscreen/YouTube/Stari filmovi i serije

Takođe danas, ali od 15 sati predviđeno je emitovanje francuskog ostvarenja „Delikatesna radnja“ iz 1991, koje potpisuje Mark Karo.

Narednog utorka pred posetiocima Jugoslovenske kinoteke naći će se film Branka Baletića „Balkan Ekspres“ iz 1983. godine. Takođe, posetioci Muzeja Jugoslovenske kinoteke moći će da pogledaju i italijansko ostvarenje „Obično nepoznati lopovi“, koji je 1958. godine režirao Mario Moničeli.

Uoči Nove godine, 29. decembra na repertoaru su Kusturičin film „Crna mačka, beli mačor“, odnosno britanski film iz iste – 1998. godine „Dve čađave dvocevke“ Gaja Ričija.

U okviru pratećeg, filmskog programa izložbe „Alan Ford trči počasni krug“, koja traje do 31. januara u Muzeju Jugoslavije, 12. januara biće emitovan film „Kamiondžije opet voze“ (1984) Milorada Đukanovića, sa Miodragom Petrovićem Čkaljom i Pavlom Vuisićem u glavnim ulogama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar