Foto: Promo

11 domaćih autora na festivalu "Merlinka", a otvara ga američki film "Labudova pesma" Toda Stivensa, koji je ovenčan nagradama

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala LGBTQ filmova Merlinka biće održano od 9. do 12. decembra u Domu omladine Beograda, a tokom trajanja manifestacije biće prikazano 11 ostvarenja autora i autorki iz Srbije.

Među ovim ostvarenjima je kratki igrani film „Animus“ Milice Spasojević, koji prati dvadesetogodišnju Sofiju i njenog novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema.

Film „Solskin“ rediteljke Vere Kulić prikazuje tri i po sata u životu jedne devojke koja se na svoj način nosi sa smakom sveta koji nastaje pregrejavanjem Sunca i ljudskim uticajem na klimatsku promenu na Zemlji.

Petar Lakić autor je filma „Pustoš“, koji prati tri prijatelja koji idu na kratak izlet u prirodu, a između dvojice se javljaju tajne strasti.

Film „Moram nešto da ti ispričam“ Andrije Mitrovića je priča o nesigurnom i autodestruktivnom mladiću, žrtvi seksualnog napastvovanja, koji pokušava da se fizički preda da bi zadržao svog partnera.

Foto: Promo

Ostvarenje „Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali“ reditelja Balše Lekovića, a “Terezini sinovi” je kratki doku-igrani film koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno se osvrćući na domaće kvir pionire iz devedesetih.

Foto: Promo

Na festivalu će biti prikazana i ostvarenja „Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali“ i „Terezini sinovi“, kao i kratki dokumentarni filmovi „S one strane duge“ Milice Spasojević, „Kume, izgore ti kesa“ Isidore Goncić i Predraga Azdejkovića.

Jovan Ilić autor je dva dokumentarca – „Kraljica Prajda“, koji govori o dreg kraljici Aleksis Vanderkant i „Safe Space“ o LGBTQ+ kafićima u Beogradu.

Pored toga, biće prikazan i dugometražni film „Strah od leptira“, nastao po motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić, koji prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Foto:promo

Merlinka festival će otvoriti američki film „Labudova pesma“ Toda Stivensa, koji je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku i Torinu.

Među odabranim filmovima su i „Kroz Pariz“ (Francuska), „Privatna pustinja“ (Brazil), „Skoči, dušo“ (Kanada), a sa Kanskog festivala stiže i „Bruno Reidal – Ispovest ubice“.

Merlinka festival će se u Novom Sadu održati od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Bonus video: Horor filmovi ili zašto volimo da se bojimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar