"Smrt paora Đurice" Predraga Golubovića, Foto: Promo/FCS

Film „Smrt paora Đurice“ iz 1971. godine reditelja Predraga Golubovića, nastao u produkciji Zastava filma, po scenariju Vlatka Gilića i Predraga Golubovića, od 22. maja biće dostupan na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije.

„Predrag Golubović je uspeo da se probije do onog mitskog u materiji, što je i njegovoj režiji obezbedilo puni stvaralački identitet. Film „Smrt paora Đurice“ svim je tim svojim kvalitetima postao delo koje prevazilazi ne samo uske okvire žanra kratkog igranog filma već i prostore i istorijske relacije u kojima je stvoren“, napisao je Petar Volk u knjizi „Sudbine – uz stvaralačku biografiju Predraga Golubovića“ (Institut za film, 1997).

Zbog toga, zapaža Volk, nije nikakvo iznenađenje što je prikazan na različitim festivalima u svetu i nagrađivan zbog svoje celovitosti, neponovljivosti, humanosti i što je time objektiviziran u svetu filma.

„O tome svedoče nagrade u Krakovu, Baltimoru, Parizu i na mnogobrojnim projekcijama širom sveta. Vremenom su ga upravo ta neponovljivost i jedinstvenost izraza učinili antologijskim ostvarenjem koje se našlo u mnogim međunarodnim selekcijama i kolekcijama“, dodao je Volk.

„Smrt paora Đurice“ Predraga Golubovića, Foto: Promo/FCS

Milutin Čolić je u listu „Politika“ napisao da je „Smrt paora Đurice“ Predraga Golubovića „izvanredna igrana minijatura koja govori i slavi jednu smrt, uzvišeniju i jaču no što su mnogi životi“.

„Na zemlji vojvođanskoj, godine 1941, jedan čovek, paor Đurica, neće da umre s podignutim rukama, u znak predaje. Beži, ne u strahu ili golim instinktom da opstane, nego prkosi ubilačkom nagonu okupatora. Beži po možda svojoj njivi, kroz svoj kukuruz, i kada oseti da nema više moći da izbegne rafal četvorice nacističkih konjanika, on pravi omču na sopstvenom vratu, beži još, do poslednjeg daha, a onda drugi kraj omče vezuje za konjska kola, i tako, u galopu, na žutom tragu prosutog kukuruza, sa zemljom zagrljen – umire! Ima nečeg antički dostojanstvenog i snažnog u ovoj smrti. Impresivno!“, istakao je Čolić.

U sarajevskom „Oslobođenju“ Aco Štaka je zabeležio:

„Smrt paora Đurice“ je sadržaj izvanredno suptilnog, čistog kao težačka suza, filma Predraga Golubovića. Jedan seljak je pobegao ispred nemačkih šmajsera. Potera se stuštila za njim. Kada je uvidio da će biti uhvaćen, obesio se. Kola puna kukuruza zaorala su seljakovim gorostasnim telom crnu, masnu zemlju. Uzvišeno umiranje paora. Smrt seljačkog Anteja.“

Reditelj, scenarista i pisac Predrag Golubović (1935-1994) završio je osnovnu školu i gimnaziju je u Titogradu, a Filološki fakultet i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

„Smrt paora Đurice“ Predraga Golubovića, Foto: Promo/FCS

Od 1966. radio je kao reditelj u Zastava filmu u Beogradu. Režirao je igrane filmove „Bombaši“ (1973), „Crveni udar“ (1974), „Sezona mira u Parizu“ (1981), kao i kratke filmove „Smrt paora Đurice“ (1971), „Biografija Jozefa Šulca“ (1973) i druge.

Pisao je poeziju, priče, radio-drame, filmske scenarije, kritike i eseje iz oblasti filma i književnosti. Nagrađivan je za režiju, scenario i radio-dramu.

Svoj doprinost nastanku filma „Smrt paora Đurice“ dali su kamerman Milivoje Milivojević i montažer Aleksandar Ilić, a glavnu ulogu tumači Mirčeta Vujičić.

Komentari

Svi komentari (0)