Pucnji u Marseju
Pucnji u Marseju Foto: Promo

Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda ovogodišnje izdanje festivala u najvećoj meri posvećen delima domaće kinematografije poput ostvarenja "Pucnji u Marseju", "Kreka - lovac na snove" i "Žurnal o Želimiru Žilniku".

Šesti festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom „filma o filmu“ biće održan od 16. do 18. decembra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu, saopštili su organizatori.  

Prvog dana na programu su ostvarenja Filipa Čolovića „Kamiondžije doo“ (18 sati), metafilmska nadgradnja slavne TV serije sa Čkaljom i Pavlom Vuisićem, i Gordana Matića „Pucnji u Marseju“ (20.30), koji uz korišćenje arhivskog filmskog materijala rekonstruiše suđenje saučesnicima atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Gordan Kičić u filmu „Pucnji u Marseju“. Foto: Promo

U ovim ostvarenjima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. Takva su ostvarenja posvećena našim istaknutim filmskim umetnicima – „Kreka – Lovac na snove“ (18 sati) Slobodana Ivetića i „Žurnal o Želimiru Žilniku“ (20.30) Janka Baljka. Oba filma su na programu u petak, 17. decembra. Posle projekcija filmova slede razgovori sa autorima, Slobodanom Ivetićem, Miljenom Kljakovićem Krekom i Jankom Baljkom.

Završne večeri 18. decembra, od 17 sati biće prikazan film istaknutog postmodernog stiliste Pitera Grinaveja „Osam i po žena“, inspirisanog Felinijevim opusom. A u od 19.30 sati je program posvećen jednom od laureata Nagrade „Branko Vučićević“ – Ljubomiru Šimuniću (1942-2021), kome je to priznanje pripalo 2018. godine. Tom prilikom biće prikazani njegovi filmovi „Prešn“ i „Gerdi, zločesta veštica.“

Dodela nagrade „Branko Vučićević“ je u 20.30 sati. Ova nagrada je posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić i Predrag Bambić.

Bonus video: Gordan Matić: Zbog čega treba da pogledate „Pucnji u Marseju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar