Foto: Promo

Dirljiva priča ekscentričnog reditelja Gaspara Noea "Vorteks" koja opisuje poslednje dane para koji je oboleo od demencije, od danas je u bioskopima širom zemlje.

Za razliku od filma „Otpozadi“ (2002) koji je proslavio Moniku Beluči i Vensana Kasela i koji počinje od kraja, film „Vorteks“ Gaspara Noe je priča o završetku, o kraju života sa svim svojim poteškoćama i težinom. Ovo ostvarenje premijerno je prikazano na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a film su svojim ulogama izneli čuveni italijanski reditelj, glumac i producent Dario Arđento, Fransoa Lebrun i u ulozi njihovog sina Aleks Lac.

Foto: Promo

Čovek koji provocira, Noe, ovog puta je pred publiku Kana stavio dirljivu, potresnu, tešku, ali i ineizbežnu dramu o tome šta demencija čini sa ljudskim organizmom, pamćenjem i ponašanjem. Njegovi filmovi poput „Otpozadi“, „Ljubav“, „Klimaks“, „Luks eterna“, „Uđi u prazninu“ uvek bi donosili nove doživljaje sedme umetnosti, zbog čega je poznat kao jedan od najekscentričnijih filmskih stvaralaca.

– Ovo je ljubavna priča dvoje starih ljudi koji su iskusili radosti demencije i drugih bolesti – u svom maniru je Gaspar Noe komentarisao radnju svog filma i dodao:

– To je film koji će vas rasplakati, do sada sam pravio filmove o mladima koji koriste drogu, gde je bilo mnogo seksa. Ova priča je mnogo ličnija, jer je moja majka bila dementna. Gotovo svaka osoba u četrdesetim ili pedesetim suočava se sa starenjem roditelja. A demencija je nešto što ne viđamo tako često na velikom platnu. Verovatno zato što se producenti plaše da će izgubiti novac ukoliko rade film na temu koja plaši sve.

Film „Vorteks“ od danas možete pogledati u bioskopima.

Bonus video: Klint Istvud: Dobar, loš, najbolji – Sva lica najprljavijeg filmskog inspektora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar