Jugoslav Pantelić, Mira Banjac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U okviru dugogodišnjeg projekta „A1 Kinoteka“, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurisan film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ reditelja Gorana Paskaljevića, snimljen u produkciji Centar filma.

Ovaj filmski klasik je 24. film koji je u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci. Na projekciji je bila prisutna Mira Banjac, legendarna glumica domaće kinematografije koja je pre više od četiri decenije učestvovala u kreiranju ovog filmskog ostvarenja.

Film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ je socijalna drama sa elementima crne komedije koja prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji. On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući i u apsurdne situacije.

U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danilo Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića, koji su ostvarili kultne filmske role po scenariju Gordana Mihića i pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića. Muziku je komponovao Zoran Hristić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Čuvar plaže u zimskom periodu” snimljen je 1976. godine i predstavlja jedno od antologijskih ostvarenja domaće kinematografije.

– Ovaj prvi film Gorana Paskaljevića nagrađen je „Zlatnom arenom“ u Puli, kao i Posebnim priznanjem na festivalu u Berlinu“, podsetio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

– Publika ga i danas pamti po sjajnoj glumačkoj postavci, još jednom odličnom scenariju Gordana Mihića i rediteljskom pristupu Gorana Paskaljevića koji kroz jednostavan način gradi složenu sliku određenih slojeva našeg društva tog vremena, ne bežeći od elemenata komedije. I danas se pamte čuvene scene i citiraju replike iz filma.

Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

Mira Banjac, Jugoslav Pantelić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Naša dosadašnja iskustva pokazuju da se domaća kultna ostvarenja i dalje rado gledaju, i verujemo da ćemo daljim radom na digitalnoj restauraciji značajno unaprediti tehnički kvalitet domaćih kinematografskih umetničkih dela i udahnuti im novi bioskopski život – rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Bonus video: Bukvić i Manojlović o filmu „Lančana reakcija“