Foto: Printscreen

Nagrađivani dokumentarni film “Columba urbica” Gorana Radovanovića, snimljen u vreme najveće inflacije u Srbiji 1994. godine, dostupan je na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije.

Film „Columba urbica“ prikazan je 1995. godine na Martovskom festivalu, gde je i nagrađen, a usledile su projekcije na festivalima širom sveta na kojima je osvojio nekoliko značajnih odličja (Torino, Hamburg, Lisabon…), kao i prikazivanje na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumenatrnog filma u Amsterdamu (IDFA), saopšteno je iz FCS.

Radovanović je film režirao po svom scenariju, a nastao je u saradnji sa montažerkom Milicom Živojinović, snimateljem Radoslavom Vladićem i kompozitorom Aleksandrom Loknerom.

Protagonista je Jašar Džemalov, čovek koji nelegalno, bez vode i struje, živi gotovo u samom centru Beograda, u podnožju Kalemegdana, u Srbiji 1994. godine, zemlji pod sankcijama, u kojoj inflacija divlja, a vekna hleba košta tri i po milijarde dinara, navodi se u opisu filma.

 

„Columba urbica“ ušla je u videoteke gotovo svih značajnijih filmskih akademija na svetu kao film koji se pokazuje studentima režije prve godine u vežbi „jedan na jedan“, dodaju u FCS.

Radovanović je autor više nagrađivanih dokumentarnih filmova, režirao je i dva dugometražna igrana ostvarenja, „Hitnu pomoć“ (2009) i „Enklavu“ (2015), a trenutno priprema i igrani film „Bauk“ i dokumentarac „Čekajući Handkea“.

– „Columba urbica“ trebalo je da bude moj treći kratki film. Novac je dobijen od Ministarstva kulture, i to u ono najgore vreme inflacije, 1993. godine, tako da je producent jedva uspeo da sačuva nešto od njegove vrednosti, pretvorivši dinare u nemačke marke. Novca je bilo dovoljno za četiri dana snimanja, nađena je nekakava bajata poluispravna 16-milimetarska traka, organizator je nabavio poluispravnu kameru u Televiziji Beograd, koja nikako nije mogla da se namesti u libelu… – priča Radovanović o snimaju filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar