"Beograde Zombie Walk" zakazan je za 17. oktobar Foto:Daniela Radojković

Festival srpskog filma fantastike biće održan od 15. do 18. oktobra u beogradskom Studentskom kulturnom centru i Kombank dvorani, a biće prikazani kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta, saopštili su organizatori.

Publika će moći premijerno da vidi tri dugometražna filma, najavili su organizatori. Na otvaranju, 15. oktobra, biće prikazan „Deathcember“ u kojem je po segment režiralo 28 reditelja, među kojima su i Lazar Bodroža i Milan Todorović. Za treće festivalsko veče planirana je svetska premijera filma „C. L.E.A.N“ u režiji Aurelija Tonija Aljate, dok će na zatvaranju premijerno biti prikazan film „Shakespeare’s Sh*tstorm“ Lojda Kaufmana.

„C.L.E.A.N.“ će imati svetsku premijeru, navode organizatori Foto:Promo

Ekipa filma „C.L.E.A.N.“ predvođena glavnim glumcem Kostasom Mendilorom i producentom Vjekoslavom Katušinom biće specijalni gosti ovogodišnjeg, 14. izdanja festivala.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu „Koskar“ u kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji vizuelni efekti, najbolji film iz regiona, najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti. O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Džastin Martel, producent i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

„Koskar“ Foto:Daniela Radojković

Za srpski SF i horor treš film rezervisano je drugo festivalsko veče. Selektor Jovan Ristić nazvao je to veče „Treš ili smrt!“ i navodi da ono predstavlja podsećanje na „remek-nedela“ prikazivana poslednjih 13 godina na Festivalu srpskog filma fantastike, a pre toga na festivalu „Low Fi Video“ i Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma.

„Treš nam je pokazao da svako može napraviti film koji, ma koliko jeftin i tehnički nesavršen, ne mora biti bezvredan, a može da bude urnebesniji od bilo kakve komedije“, ističe Ristić.

Za subotu, 17. oktobra, najavljen i sedmi „Belgrade Zombie Walk“, a cilj šetnje maskiranih učesnika centralnim gradskim ulicama je da, osim promocije festivala, skrene pažnju i na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, ističu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) svake godine od januara 2006. predstavlja domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora.

Sve projekcije u Studentskom kulturnom centru su besplatne, dok je cena ulaznice za premijeru filma “C.L.E.A.N.” u Kombank dvorani 400 dinara. Festival se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, a biće održan uz strogo pridržavanje preporučenih mera za sprečavanje koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar