Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi od 7. do 28. septembra

Kultura 31. avg. 202114:17
Podeli:
Deveti Dunavski dijalozi
Ana Prvacki. Foto:Promo/Artist Archive

Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi biće održan od 7. do 28. septembra 2021. u Novom Sadu, u organizaciji galerije Bel art iz tog grada.

Kako je saopšteno, festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Centralna izložba devetog po redu festivala biće postavka „Društvo i umetnost u okolnostima iznudjene realnosti“ u Muzeju savremene umetnosti, gde će se održati i istoimena medjunarodna konferencija.

Deveti Dunavski dijalozi
Deveti Dunavski dijalozi. Foto:Promo/Artist Archive

Pored centralne, biće upriličene i postavke „Novi Sad+“ u Katoličkoj porti, „Bugarsko-srpski umetnički dijalozi“ na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art, te „Dijalog Temišvar – Novi Sad“ u Petrovaradinu – Veliki ratni bunar, Podzemne vojne galerije i Trg Prote Mihaldžića.

Navodi se da je ove godine ostvarena i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu „Baštu Novi Sad“ (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a medjunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem mreže partnera uživo emitovati na svim kontinentima.

Deveti Dunavski dijalozi
Foto:Promo/Artist Karolina Mudrinski. Archive

Festival Dunavski dijalozi je platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013. godine.

Do sada je na festivalu učestvovalo više od 400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja medju kojima su Nemačka, Austrija, Slovačka, Madjarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka i Makedonija.

Deveti Dunavski dijalozi
Stevan Kojic. Foto:Promo/Artist Archive

Osnovni koncept je da umetnički direktor odredjuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

Komentari

Vaš komentar