Ljubomir Muci Draškić, Foto: Arhiva Ateljea 212

Pozorište Atelje 212 od 19. do 25. januara 2024. ponovo pokreće Festival pozorišne igre “Mucijevi dani” u čast čuvenog reditelja Ljubomira Mucija Draškića.

Na ovaj način, kultni beogradski teatar će obeležiti 20 godina od smrti Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004), jednog od najboljih reditelja bivše Jugoslavije i dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212.

Ljubomir Muci Draškić sa Mirom Stupicom i Tatjanom Beljakovom na probi predstave „Marija se bori sa anđelima“ Foto: Arhiva Ateljea 212

Ovogodišnje četvrto izdanje festivala, koji je osmišljen kao pozorišno druženje teatara, prvenstveno iz gradova gde je radio i značajan trag ostavio Muci Draškić, održavaće se svakog januara.

Na reprtoaru su predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta iz Niša i Sombora, koje su režirali dosadašnji dobitnici Nagrade za režiju “Ljubomir Muci Draškić”: Boris Liješević, Iva Milošević, Alisa Stojanović, Milica Kralj, Aleksandra Milavić Dejvis, Đurđa Tešić.

Takođe, u okviru festivala na poseban način biće obeleženo i 100 godina od rođenja Mire Trailović i to rekonstrukcijom “Fausta”, prve predstave Ateljea 212 koja je održana u zgradi “Borbe” u njenoj režiji, a sada će je raditi Boris Liješević.

Atelje 212 pozoriste zgrada 65 rodjendan
Mira Trailović Foto:Promo/Atelje 212

Događaj će otvoriti izložba o Ljubomiru Muciju Draškiću Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

“Mucijevi dani” zamišljeni su kao otvoreni prostor dramske igre za prijateljsko upoznavanje s predstavama zasnovanim na osnovnim Draškićevim pozorišnim postulatima – aktivnom odnosu prema vremenu, jakom tekstualnom predlošku, ali s maksimalnom slobodom, koja otvara prostor za glumačku maštu i razvijanje maštovite glumačke igre i predstave koja se tiče publike. Festival nema takmičarski karakter.

Bonus video: Aplauz za predstavu „Otac“ Ateljea 212 na 36. Gavellinim večerima u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar