Isidora Žebaljan, Foto: BETAPHOTO/Srpska akademija nauka i umetnosti

Festivalom “Isidori u čast” 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini, obeležava se godinu dana od smrti velike srpske kompozitorke Isidore Žebeljan.  Festival će okupiti njene prijatelje, kolege i druge umetnike.

Festival će obuhvatiti predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenjem njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji, saopštio je organizator.

Prvog dana festivala u subotu, 25. septembra, u 18 časova biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan „Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna“ (Akademska knjiga, Novi Sad) i nastupom članova Žebeljan ansambla. Na promociji će govoriti Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

U večernjem programu, u subotu od 20 časova, biće održan koncert solističke i kamerne muzike Isidore Žebeljan pod nazivom „Isidora intimno“. Program obuhvata dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, između ostalih i jedina njena kompozicija za gitaru iz 1999, koja je posvećena sinu Petru.

Drugog, zavšnog dana festivala u nedelju, 26. septembra, od 20 časova je koncert pod nazivom „Isidora moćno“ u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja Isidorina dovršena kompozicija „Gajdaški vitraž“ kao omaž banatskim pejzažima, banatskoj muzici i njenom detinjstvu.

Među umetnicima koji učestvuju na festivalu su i holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland, za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar „Tri čudne ljubavi“, i naša čelistkinja Maja Bogdanović.

Dvodnevni festival u znak sećanja na jedinstvenu srpsku kompozitorku podržali su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i SOKOJ.

Otvoren glavni program dvostrukog izdanja festivala BITEF:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar