Luka Gori, Maja Gojković, Vladimir Orlić, Aja Jung, Pjer Košar Festival igre Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski festival igre obeležava dve decenije postojanja pod sloganom "Zajedno, mi slavimo igru", najavila je danas direktorka Aja Jung u prisustvu ambasadora zemalja učesnica u Skupštini Srbije, a kako je potvrdila za Nova.rs, jedna od počasnih gostiju Beograda biće slavna Izabela Roselini.

– Ove godine imamo izuzetno zanimljivu i fantastičnu selekciju, rekla bih i hrabriju u programskom smislu zato što je čine različiti stilovi. U okviru programa imamo flamenko, prvu cirkusku predstavu i VR komad što je najveći iskorak ovog izdanja – rekla je Aja Jung.

Jung je podsetila da je festival oduvek pravio iskorake i da će ovaj put od 8. marta biti izvođena prva VR predstava „Pariski bal“ koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji i osvojila Zlatnog lava za VR iskustvo:

– Posebnu čar donosi flamenko, izuzetan igrač Izrael Galvan dolazi u Beograd, a među iskoracima festivala je prva cirkuska predstava francuskog Galaktik ansambla koja je za sve generacije – najavila je Jung i dodala:

Foto: Nicolas Serve

Pet izuzetnih akrobata se suprotstavlja okruženju. Nestabilno tlo nestaje pod nogama, zidovi se klate, plafoni se ruše, opasnosti vrebaju sa svih strana. Zaboravite na elegantnu gimnastiku i sjajne hulahopke – ovo čudesno inventivno i originalno delo akrobatskog pozorišta je bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak. „Optraken“ je spektakularna, impresivna, nepredvidiva i ogromna zabava pariskog Galaktik ansambla.

Foto: Beogradski festival igre

Na pitanje novinara šta je recept za opstanak sve ove godine, istakla je „strast, ljubav, disciplina i neverovatna upornost“:

– Ovih 20 godina su za mene naprikidna borba za igru koja će trajati uvek, a ako pitate publiku onda je to lepota. Igri u čast, okupiće se vrhunski umetnici i sjajne trupe, otvoriti važne teme koje analiziraju savremeno društvo kroz zanimljiv i raznovrstan rečnik pokreta. Pod sloganom „Zajedno, mi slavimo igru“ promoteri narednog festivala su igrači rođeni u vreme kada su nastajala prva izdanja manifestacije koja je postala svetski brend – rekla je Jung.

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da nekoliko francuskih trupa učestvuje na festivalu i da se nada da će u predstavama i proslavi jubileja uživati posetioci svih uzrasta. Ambasador Holandije Joust Reintjes najavio je da se od holandskih izvođača ove godine „može očekivati nešto spektakularno“, i zahvalio se Jung što „dovodi najbolje od holandske igre u Srbiju“:

– U Srpko narodno pozorište 7. i 8. aprila stiže Holandski teatar igre Hag, jedna od najboljih trupa koja se vraća sedmi put na Beogradski festival igre. Kilijanova stota postavka za ovu slavnu trupu je misteriozni komad koji vizuelizuje tanku granicu između između normalnog i abnormalnog!

Foto: Rahi Rezvani

Italijanski ambasador Luka Gori je rekao da sada u Beograd dolazi 37 italijanskih umetnika i tehničara, od kojih se mogu očekivati kreativni, iznenađujući i eksperimentalni nastupi.

Na otvaranju 17. marta u Madlenianumu nastupa komad tri izuzetna koreografa, Sidi Larbi Šerkauji, Andonis Fonjadakis i Manuel Vinjul, koji su udružili svoje snage u kreaciji neponovljive večeri na muziku Johana Sebastijana Baha.

U Madlenianumu je i zatvaranje festivala 12. i 13. aprila kada će nastupiti Kompanija čuvenog Hofeša Šehtera iz Londona. Šehter je laureat Nagrade Jovan Ćirilov za 2022. godinu.

Foto: Todd MacDonald

Bonus video: Aja Jung 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar