Foto: Promo

Onima koji sanjaju da barem jednom u životu budu više od gledaoca, uskoro se za to ukazuje prilika. Umetnica, Blanka Li, na svoj "Pariski bal" poziva učesnike, a u pitanju je komad koji iz Pariza stiže na Beogradski festival igre i u koji će gledaoci svih generacija moći da se uključe, odeveni u virtuelne kostime čuvene modne kuće Chanel.

„Pariski bal“ igraće se u beogradskom Bisokopu Balkan tokom pet dana (od 8. do 12. marta). Svako izvođenje prati samo 10 gledalaca, a u toku jednog dana biće čak 10 predstava u trajanju od jednog sata. U pitanju je spektakularan, futuristički uvod u 20. Beogradski festival igre. Delo koje se temelji na virtuelnoj realnosti, ponelo je Zlatnog lava za inovacije i najbolje VR iskustvo na 78. Filmskom festivalu u Veneciji. A, što se publike tiče, dovoljno je da samo pritiskom prsta izabere svoju „ulogu”, uz nju i kostim, i tako postane lik u predstavi. Taj lik nadalje može da igra, da učestvuje u zabavi, da komunicira sa drugim učesnicima i gostima, ili da se naprosto zadovolji ulogom posmatrača koji putuje kroz prizore od kojih zastaje dah.

A šta će se događati na „Pariskom balu“, gledaocima ili učesnicima koji se odazovu na njen poziv, sama umetnica kaže:

Foto: Promo

– To je, u najkraćem, priča o mladoj Adel, koja se vraća u Pariz nakon putovanja oko sveta. Na zabavi priređenoj u njenu čast, srešće svog nekadašnjeg ljubavnika za kojeg se nadala da ga je potpuno zaboravila. Sa mnogo obrta koji se dešavaju tokom tri čina, bivši ljubavnici će se prvo sukobiti, a potom – ponovo zaljubiti. Ova predstava nastala je iz moje želje da napravim interaktivni komad u kome su prisutna tela i igrača i publike. To je poziv na veliki bal koji se odvija u fantastičnom univerzumu, čiji akteri nose iste takve maske i kostime, i gde se svako može dobro zabaviti. Moj cilj je i bio da se svi osećaju kao da su na istinskoj žurci, na kojoj se sve vreme igra i da gledalac kada izađe iz virtuelnog sveta može sebi reći:  „Vau, kakvo neverovatno i zabavno iskustvo!“

Foto: Promo

Koliko joj je kao istaknutoj koreografkinji bilo teško da se prilagodi virtuelnom konceptu rekla je da je poznato da voli da kreira bez granica između umetničkih formi i da radi sa novim tehnologijama, pa sam se, još pre mnogo godina, zainteresovala i za virtuelnu realnost, pre svega zbog svog inovativnog karaktera:

– „Pariski bal“ je nastao iz želje da napravim predstavu uživo u VR-u, koristeći iskustva stečena kroz saradnje u muzici, filmu, modi, arhitekturi i performansu. Osim toga, ja smatram da je uloga nas umetnika i da izmišljamo budućnost!

Blanka Li je rođena u Španiji, a igru je pet godina učila u Njujorku, kod slavne Marte Grem. U Parizu je 1993. osnovala svoju trupu. Tokom proteklih decenija njene predstave gostovale su na najpoznatijim svetskim pozornicama. Komad „Vrt zemaljskih uživanja“ publika je gledala na 7. Beogradskom festivalu igre. Podsetimo da se radi o mnogostruko talentovanoj umetnici, što potvrđuje i podatak da je kao rediteljka potpisala tri celovečernja filma, kao i da je često sarađivala sa Pedrom Almodovarom.

Foto: Promo

Blanka Li ne krije da se raduje novom susretu sa Beograđanima:

– Drago mi je što mogu i sa vama da podelim ovo iskustvo. U Beograd dolazim i zato što je vaš festival jedna važna stanica u radu svakog koreografa!

Bonus video: Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar