Foto: Promo/BFI

Beogradski festival igre (BFI) će u subotu, 2. maja od 18.30 sati, na svojoj Fejsbuk stranici emitovati snimak predstave "Težina sunđera" u koreografiji Đulijerma Botelja i izvođenju trupe ALIAS iz Ženeve.

„Težina sunđera“ je predstava koja se čak četiri puta izvodila na Beogradskom festivalu igre: prvi put 2007, a na zahtev publike i 2013. Sada će biti dostupna za sve preko Fejsbuk stranice festivala.

Komad govori o porodici. Jedan par, njihova ćerka, tinejdžerka i – tri verzije njihove priče, navodi se u najavi BFI. Kroz muke i snove svakodnevnog života, oni se kreću od konflikta do saučesništva i od ljubavi do nedostatka komunikacije unutar problematičnog trougla.

Foto: Promo: Gregory Batardon /BFI

U zapetljanoj realnosti, povezani sa ovom familijom, scenom tumaraju i drugi likovi, koji nastaju kao plod ljudskih strahova, duhova i sećanja. Brojni su trikovi izbegavanja realnosti i obmanjivanja vremena.

Jedini svedok apsurdne logike je neumorni plivač koji prelazi uzduž i popreko pozornicu. On pliva po tankom sloju vode kao metronom u vrtlogu neponovljivog Šostakovičevog valcera, nekontrolisane sambe ili nostalgične sonate…

Rođen u Sao Paolu, Đulijerme Boteljo je počeo da igra kada mu je bilo 16 godina, a već dve godine kasnije, dobio je profesionalni angažman u Baletu Ženeve. Ubrzo osniva svoju trupu.

Kreiranje pokreta utemeljeno na ličnoj angažovanosti i upućenosti svakog igrača u temu i ulogu, kao i potreba da se igrom predstavi život, a ne pokretna slika, odvodi ga u dalja koreografska istraživanja.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a njegov ALIAS je gost važnih festivala i pozornica širom sveta.

17. Beogradski festival igre koji je prvobitno trebalo da bude održan od 21. marta do 12. aprila u Beogradu i Novom Sadu ali je odložen zbog epidemije koronavirusa. Nove, jesenje termine možete pogledati ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare