Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

48. FEST svečano je otvorio Uliks, sin Bekima Fehmijua čiji lik krasi ovogodišnji vizuelni identitet festivala. Pre toga on je uručio priznanje Beogradski pobednik glumici Miri Banjac. Prve večeri prikazan je „Otac“ Srdana Golubovića.

Glumica koja je u novembru napunila 90 godina, najavljena je kao supruga Ilije Čvoroivća, Katica iz „Radovana Trećeg“, Pericina majka iz „Varljivog leta ’68“, servirka Ljiljana iz filma „Majstori, majstori“, Firgina verenica iz „Vrućeg vetra“, Milada iz Lepote poroka…

Mira Banjac Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Velika je čast primiti nagradu iz ruku jednog Fehmijua – rekla je Mira, zahvalivši se na početku Beogradu koji ju je prihvatio kao svoju sugrađanku, gde je našla svoje pravo mesto.
– Hvala ljudima sa filma koji su mislili da treba da budem tu, pored onih koji su to veliko priznanje dobili pre mene. To su značajni ljudi i veliki. Ja sam za velikima samo trčala. I mnogo sam se natrčala da bih zatvorila večeras ovaj svoj kros. Moj filmski put, (ne volim reč karijera, to mi je nešto jako poslovno) moj filmski put nije ni značajan ni beznačajan. Kroz tu enigmu koja se zove film, koju nisam još do danas odgonetnula, nemerljiv prilog su dali reditelji. Značajni i veliki reditelji. Hvala piscima scenarija koji su ponekad nalazili neko značajnije mesto za mene. Hvala glumcima bez kojih ja nisam ništa, glumcima koji su moja jedina prava porodica. Zahvaljujem se televiziji koja je bila naš saputnik i u svom „Trezoru“ sačuvala sve ono što mi možda ne bismo, hvala radiju koji me je još u mladosti naučio da govorim, hvala kritici koja je uvek u pravu i kada smo mislili da nije, hvala štampi, hvala prijateljima – važna reč – koji su do kraja ostali uz mene. I na kraju, hvala životu koji mi je podario ovaj dan, za mene veliki i svečan, koji želim sa ljubavlju i zahvalnošću da podelim sa vama – rekla je Mira.

Bojana Makavejev, Mira Banjac, Jugoslav Pantelić, Uliks Fehmiu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Voditelji svečanosti, Jelena Gavrilović i Igor Đorđević, naveli su da će na ovogodišnjem Festu biti prikazano više od 90 premijernih ostvarenja preko 330 projekcija u deset dvorana, u okviru osam programa. Publici su se poklonili članovi žirija, onog za Glavni program (Sebastijan Kavaca, Nataša Ninković, Dana Budisavljević, Klemens Šik i Nikola Ljuca) i za program Fest fokus (Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović).

Jugoslav Pantelić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić, ocenio je da će film koji otvara fest, „Otac“ kod publike izazvati drugačija osećanja kada budu izlazili iz sale u odnosu na ona koja su imali kada su u nju ulazili što, u krajnoj liniji, i jeste smisao umetnosti.

Nataša Ninković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Inspiracije autora ovogodišnjih filmova ne možemo da okarakterišemo kao ružičaste, ti filmovi nisu preterano filovani optimizmom a i ukoliko on postoji, nekako je efemeran. Zbog čega je to tako morali bismo da pitamo autora, ali izvesno je da im inspiracija dolazi iz stvarnosti, neretko iz prošlosti, ali i iz imaginarnih svetova budućnosti. Mnogo je novih autora koji su svojom hrabrošću, bilo da je u pitanju autorski izraz ili izbor teme, zaslužili vašu pažnju i zato vas pozivam da što više gledate pažljivo odabrane filmove. Siguran sam da ćete otkriti mnoge naslove koje ćete upisati u svoje liste najomiljenijih ostvarenja – poručio je Pantelić.

Goran Paskaljević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Napomenuvši da bi Fest, da nije bilo prekida 1993. i 1994, danas slavio 50. rođendan, selektor je ocenio da on ima fantastičnu tradiciju i isto takvu budućnost.
– Da li je i sadašnjost takva reći ćete po završetku ovog 48. izdanja. Po meni, ona je baš takva.

Marija Perović i Peđa Bjelac Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Crvenim tepihom pre svečanosti prošetali su članovi žirija, neki od gostiju Festa i ekipa koja je radila na filmu „Otac“: Nataša Ninković, Sebastijan Kavaca, Klemens Šik, Mirjana Joković, Nada Šargin, Boris Isaković, Milan Marić, Milica Janevski, Vahid Džanković, Ajla Šantić, Muharem Hamzić, reditelj Srdan Golubović.

Veliku pažnju izazvala je pojava glavnog glumca Gorana Bogdana u društvu partnerke i koleginice Jovane Stojiljković.

Jovana Stojiljković i Goran Bogdan, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Otvaranju su prisustvovali i Goran Paskaljević, Dragan Mićanović, Gorica Popović, Dejan Bodiroga, Dragan Šutanovac, Ivona Jevtić, Ivan Karl…