Foto: Paramount Collection / Everett / Profimedia; Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia;Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia; Robin Loznak / Zuma Press / Profimedia

Avgust je poseban za lunarne entuzijaste jer će čak dva puta da se pojavi fenomen plavog meseca i supermeseca koji su na poseban način obeležili pop kulturu.

Ova pojava dešava se samo jednom u 32 meseca, i tada je pun Mesec blizu svoje najbliže tačke Zemlji, čineći da izgleda do 14 odsto veći i 30 odsto svetliji nego kada je najudaljeniji. Supermesec se mogao videti u utorak (1. avgusta) uveče, dok će se plavi mesec pojaviti 30. avgusta.

Upotreba „plavog meseca“ obično dolazi u obliku fraze na engleskom jeziku „once in a blue moon“, koja označava događaj koji se retko dešava. Međutim, fraza potiče iz 19. veka, a vekovima pre toga, „plavi mesec“ je imao drugačije značenje, piše „Independent“.

Neki ljudi su verovali da je mesec zapravo plav, a prvu upotrebu na engleskom jeziku dao je savetnik Henrija VIII, kardinal Volsi. Kritikujući inteligenciju svojih protivnika, Volsi je rekao da bi oni „hteli da verujete da je mesec plav“.

Foto: Shutterstock

Osim što je po njemu dobilo ime belgijsko pivo koje se servira sa parčetom pomorandže, neuhvatljivi plavi mesec se godinama pojavljuje u pop kulturi.

Najpopularnija pesma sa ovim fenomenom u naslovu je „Blue Moon“ iz 1934. godine, koju su napisali Ričard Rodžers i Lorenc Hart. Pesma je postala standard, a izveli su je legendarni umetnici uključujući Frenka Sinatru, Bili Holidej i Elvisa Preslija.

Izvodi ga i caver grupa Sha-Na-Na u filmskom mjuziklu „Briljantin“ iz 1978. godine.

Pored toga, pesma služi kao himna fudbalskog kluba Mančester Siti, koji igra u plavom dresu. Po ovom fenomenu ime EP-u dao je Noel Galager “High Flying Birds” (Blue Moon Rising iz 2020).

Rita Moreno glumila je 2000. godine u romantičnoj komediji pod nazivom „Plavi mesec“, dok je istoimeni rumunski psihološki triler objavljen 2021. godine. U književnosti Plavi mesec bio je inspiracija za naslov iz 2019. Lija Čajlda.

Bonus video: „Ružičasti mesec“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar