Miki Manojlović u recitalu govori stihove Branka Miljkovića, Foto: Promo/FCS

Poetski filmki recital „Branko Miljković: Pohvala svetu“ reditelja Slobodana Šijana iz 1976. dostupan je besplatno na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije.

Recital je snimljen 1976. filmskom tehnikom na 16mm traci, a rađen je za dramsku redakciju Televizije Beograd, saopštili su iz Filmskog centra Srbije. Recital možete pogledati ovde.

– Jedan od prvih poslova koje sam radio za dramski program bila je emisija ‘Sunce te čuva’ o Vasku Popi. ‘Pohvala svetu’ bila je druga emisija tog tipa, o Branku Miljkoviću. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa Mikijem Manojlovićem i Radom Đuričin koji su recitovali Miljkovićeve stihove – izjavio je Slobodan Šijan.

Recitali su smatrani „koskom“, jer je većina smatrala da se u toj formi ne može bog zna šta napraviti, objasnio je.
– Međutim, meni su ta dva recitala ipak omogućila da radim sa glumcima polusatnu formu i da sa dramskom redakcijom nastavim saradnju i kasnije snimim četiri-pet srednjemetražnih igranih filmova – istakao je Šijan, koji će potom snimiti kultna igrana ostvarenja „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“.

Krajem 2019. on je počeo snimanje novog filma „Budi Bog s nama“, u produkciji Srbije (Gargantua films), Hrvatske (Maksima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija film), Češke (Sirena film), Bugarske (Čučkov braders) i Rumunije (Mikrofilm).

Na Jutjub kanalu FCS postavljeni su i neki kratki filmovi naših uglednih autora, poput Gorana Markovića i Gorana Paskaljevića, kao i uatora mlađe i srednje generacije Stefana Ivančića, Katarine Koljević, Milice Tomović, Vladimira Tagića, Mladena Kovačevića, Mihajla Dragaša, Ognjena Glavonića, Borisa Mitića, Dejana Petrovića, Balše Đoga i drugih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar