Foto: Filmski centar Srbije

Kratki dokumentarni film “Pan Hrstka” iz 1969. godine slavnog reditelja Gorana Paskaljevića, koji je nastao kao rezultat njegove vežbe na drugoj godini studija režije na Praškoj filmskoj akademiji (FAMU), od danas će moći će da se pogleda na “Jutjub” kanalu Filmskog centra Srbije, saopšteno je iz ove ustanove.

– Izabrao sam temu usamljenosti, možda i zato što sam se tako osećao u Pragu, pošto za razliku od mojih kolega (Rajka) Grlića, (Lordana) Zafranovića, (Gorana) Markovića i (Srđana) Karanovića, nisam uspeo da dobijem smeštaj u studentskom domu jer nisam imao uslov za to, odnosno nisam imao nikakvu državnu stipendiju kao moje kolege – objašnjava Paskaljević okolnosti nastanka filma.

Goran Paskaljević, Foto: Zoran Loncarevic

– Jedne večeri kada sam se vraćao kući iz birtije Orlik, sasvim slučajno sam upoznao gospodina (pana) Hrstku. Saznao sam da je povremeno bio model studentima na Praškoj likovnoj akademiji. Studenti su ga ogovarali da je verovatno izabrao da bude model zato što je tako lakše zarađivati za život nego raditi neki fizički posao. Međutim, gospodin Hrstka je radio i u fabrici. Kolege radnici ogovarale su ga da je lenština, a njegovi susedi smatrali su da je čudak i izbegavali su ga kada su saznali da nag pozira studentima likovne akdemije. Odlučio sam da te njihove iskaze (ogovaranja) snimim tonski – ispričao je Paskaljević.

Kasnije je kamerom zabeležio jedan dan u životu pana Hrstke u statičnim, filmskim tabloima.

– Od tih elemenata nastao je moj kratki dokumentarni film koji je kasnije bio izabran da predstavlja češku kinematografiju na tada najznačajnijem festivalu kratkog filma u svetu, u Oberhauzenu – kaže proslavljeni sineasta, dodajući da ga je češka cenzura zabranila sa obrazloženjem da se ruga tamošnjoj radničkoj klasi i socijalističkom poretku zemlje.

Film „Pan Hrstka”, Foto: Filmski centar Srbije/Promo

Kada je početkom 2008. u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku održana retrospektiva Paskaljevićevih filmova, za otvaranje programa odabrani su upravo „Pan Hrstka“ snimljen u crno-beloj tehnici u trajanju od osam minuta i Paskaljevićev debitantski dugometražni film „Čuvar plaže u zimskom periodu“.

Paskaljević je svoj prvi dugometražni igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ predstavio publici 1976. godine.

U decenijama nakon toga, režirao je čitav niz veoma uspešnih filmskih ostvarenja, od kojih mnoga danas uživaju kultni status kao što su „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Zemaljski dani teku“ (1979), „Poseban tretman“ (1980), „Varljivo leto ’68“ (1984), „Tango argentino“ (1992), „Bure baruta“ (1998)…

Goran Paskaljević je do sada snimio 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima, a najnovije ostvarenje „Uprkos magli“ imalo je premijeru na ovogodišnjem 48. Festu.

Od 19. marta na „Jutjub“ kanalu Filmskog centra Srbije svakog dana predstavljen je po jedan film domaćih autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi.

U dosadašnjoj ponudi našla su i se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

Prošlog petka, 10. aprila, započelo je i predstavljanje kratkih filmova naših proslavljenih autora, debitantskim filmom Gorana Markovića “Bez naziva”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram