Kadar iz filma (A)torzija Stefana Arsenijevića, Foto: Promo/FCS

Kratki igrani film „(A)Torzija“ srpskog reditelja Stefana Arsenijevića, nagrađen Zlatnim medvedom na Berlinskom festivalu i Nagradom Evropske filmske akademije, nominovan i za Oskara, biće od 1. maja dostupan na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije.

Radi se o petnaestominutnom igranom filmu iz 2003. godine, nastalom u slovenačkoj produkciji i po scenariju bosanskog pisca Abdulaha Sidrana („Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“). Glavne uloge tumače Davor Janjić, Admir Glamočak i Emina Muftić.

„(A)Torzija“ je ratna priča o opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevski hor sprema se da kroz tajni tunel, jedinu vezu sa ostatkom sveta, krene na evropsku turneju, kada neočekivani susret sa jednom kravom to dovede u pitanje.
– Iako produkciono u potpunosti slovenački, ‘(A)torzija’ je možda i prvi film koji je nakon rata okupio filmske radnike sa prostora cele bivše Jugoslavije. Šalili smo se da ima dosta simbolike u tome što smo se svi okupili oko filma koji se dešava u jednoj štali – opisuje Arsenijević iskustvo rada na filmu.

– Bila je to ratna priča kao nijedna druga. Neočekivana, uvrnuta, dramatična. I za mene najvažnije, bila je o umetnicima u ratu. Nešto sa čim sam u potpunosti mogao da se poistovetim. Snimali smo sedam dana. Bilo je tu nekih od najvećih izazova u ovom poslu: rad sa životinjama, decom, velikim brojem statista i pirotehnikom. Mislio sam, ako ovo uspem da snimim moći ću sve. Ali svaki film je izazov za sebe, potpuno nova priča. Bilo je teško, sećam se da je bilo hladno, ali uživao sam – poručuje naš renomirani reditelj u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Jutjub kanal FCS nalazi se na ovom linku.

Stefan Arsenijević (1977) završio je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde radi kao predavač od 2005. godine. Za kratke filmove dobio je više od 30 nagrada, a njegov prvi dugometražni film, „Ljubav i drugi zločini“ (2008) prikazan je premijerno u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, i osvojio je više međunarodnih nagrada (Sofija, Visbaden, Bursa, Tbilisi, Linc…). Arsenijević je završio snimanje filma „Strahinja Banović“, koji se trenutno nalazi u postprodukciji i koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije. Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme „Banović Strahinja“, a nastao je po scenariju koji je Arsenijević napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom.

FCS od 19. marta svakog dana predstavlja po jedan film naših autora raznih formi i žanrova. Sem ovog Arsenijevićevog fima, možete pogledati i kratkometražna ostvarenja „Bez naziva“ Gorana Markovića, „Pas Hrstka” Gorana Paskaljevića, kao i poetski recital „Branko Miljković: Pohvala svetu“ Slobodana Šijana a u ponudi su i radovi autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar