Evrovizija, Francuska
Foto: EPA-EFE/PATRICK VAN EMST

Barbara Pravi, najaktuelnija zvezda savremene francuske šansone, dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka, i održaće koncert 28. juna u okviru programa Beogradskog letnjeg festivala, u Botaničkoj bašti.

Rođena je 10. aprila 1993. u Parizu, a šira muzička publika u Srbiji upoznala ju je prošle godine, kada je predstavljala Francusku na takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom „Voila“ i osvojila zavidno drugo mesto. Bio je to najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina. Na ceremoniji Victoire de la Musique (Viktoar de la Muzik) proglašena je otkrovenjem 2022. godine.

– Ona preuzima koplje neponovljive Edit Pjaf ili Barbare i baca ga još dalje – rekao je kompozitor Andre Manukian.

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka od 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za Kapitol rekords (Capitol Records). Barbara Pravi je simbol mladosti i  rankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, no u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi. Pesmu „Deda“ posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz. Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj. Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti.

Pažljivo je odabrala svoje umetničko ime Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost. Barbara Pravi je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od 39 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena. Reč je o adaptaciji na francuski jedne nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice jednog nemačkog logora. Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa.

Takva je pesma „Chair“ (Telo) koja peva o proživljavanju abortusa ili „Malamour“ (Pogrešna ljubav) koja govori o osvešćivanju i suprotstavljanju bračnom nasilju.

Bonus video: Glas, dirka, bas „One Step Ahead“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar