Foto: Kosta Đuraković, Philippe Vogelenzang, Ubik Litvin

Koliko ste voleli planetarni hit „Catch you”? Da li ste nekad đuskali na koncertu hora koji vas izvodi popularne svetske numere? Da li vas možemo sresti na nekom vrhunskoj elektronskoj žurci ili ste više za miks hip hopa, roka, alternativne i nove zvuke?

Sve ovo moći ćete da nađete na novosadskom Dočeku koji će i ove godine biti smešten u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i koji će okupiti svetske muzičke zvezde, pa će tako publika slušati čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade – sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom.

U Novom Sadu se ova svojevrsna proslava nastavlja i 13. januara te će tada publika slušati jednog od najvećih džez pijanista današnjice Tigrana Hamasajana, holandsku muzičku divu iranskog porekla Sevdalizu, ovogodišnju predstavnicu Srbije na Evroviziji Konstraktu i Zemlju gruva, indi rok zvezde Shortparis, jednog od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajka Feliksa, virtuoze klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afričku r’n’b princezu Nneka, legendarnu Yu grupu u unplugged izdanju, svetski poznat sastav Divanhana i novu nadu alterativne scene Sanu Garić.

Posebnost Dočeka ogleda se u tome što je i vizuelna umetnost zastupljena, te će tako publika uživati u tri izložbe – „Vreme i vaseljena“ u Studiju M, „Mileva – Mi smo stena“ u Muzeju Grada Novog Sada na Tvrđavi, autora dr Dušana Jovoića, kao i u Teslinoj svetlnosnoj galeriji koja će osvetlili Podgrađe Petrovaradinske tvrđave 31. decembra kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), novosadski umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić drugi.

Evropska prestonica kulture završava se u velikom stilu.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave slobodan je, a ulaznice za programe 13. januara dostupne su na prodajnim mestima Gigstix-a

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare