„Evo sada vidiš da može“ najbolji muzički dokumentarac na Dok’n’Ritam festivalu

Kultura 20. jun. 202213:34
Podeli:
Foto:Katarina Mihajlović/Marina Pešić

U amfiteatru Doma kulture Studentski grad pred brojnom publikom završen je sedmi Festival muzičkog i dokumentarnog filma Dok’n Ritam. Za najbolji muzički dokumentarac festivala, žiri u sastavu: Tamara Drakulić, rediteljka, Nenad Pejović, gitarista benda Kanda, Kodža i Nebojša i Đorđe Bajić, pisac i filmski kritičar odabrao je film "Evo sada vidiš da može" reditelja Slobodana Simojlovića, nastao u produkciji RTS-a, dok je specijalno priznanje pripalo izraelskom ostvarenju "Šlomo bar" Giralda Inbara.

Nagradu publike osvojio je film „Uskrs grad i rokenrol“ Ivana Velisavljevića i Katarine Janković Popović. Nakon dodela nagrada nastupio je specijalni gost iznenađenja, Darko Rundek, čije ime je bilo tajna do početka koncerta. Sa Igorom Pavlicom odsvirao je neke od svojih najvećih hitova. Potom je usledio koncert benda S.T.R.A.H.

Foto:Katarina Mihajlović/Marina Pešić

U toku četiri uzbudljiva dana publika je uživala u muzičkim dokumentarcima. Prvi put su na ovom festivalu u takmičarskom programu prikazani filmovi iz celog sveta.

Foto:Katarina Mihajlović/Marina Pešić

- Naše koordinate su zauvek antiratne, a muzički dokumentraci i muzika su tu nam pomognu, osvetle put i u ovim vremenima, kao i u svim prethodnim, o čemu svedoče i neki od filmova koje smo premijerno gledali na D`n`R-u ovih dana, poput ostvarenja "Koncert za Mir", koji govori o istoimenoj antiratnoj muzičkoj manifestaciji održanoj u Kragujevcu 1991. godine - poručuju organizatori.

Brojne premijere obeležile su festival, poput priče o Dalekoj Obali u Americi, "rudarskom" rokpankfolk bendu Orlek, Uskršnjem Rock Maratonu u Šapcu. Predstavljeni su i muzički dokumentarci u nastajanju, i to o grupama Smak i Yu grupi, Lazi Ristovskom, Željku Lučiću, nove muzičke knjige, održane tribine i događaji u čast lika i dela: Peđe Vraneševića, Marka Brecelja, Bernandina Modrića.

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam podržali su: Filmski centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i Informisanja RS, Grad Beograd, Nacionalna platforma Srbija Stvara.

Bonus video: Promocija novog albuma Radeta Šerbedžije "Ne okreći se sine"

Komentari

Vaš komentar