Etnografski muzej Foto: Sanga Park / Shutterstock.com

Etnografski muzej najavio je da će tokom avgusta i septembra prirediti izložbe "Čitanje boja" i "Strah od smrti - Razotkrivanje", a na početku jeseni Internacionalni festival etnološkog filma.

– Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej otvara prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji: „Čitanje boja“ autorke Marine Cvetković – saopštio je Etnografski muzej.

Izložbom, čije se otvaranje očekuje krajem avgusta, muzej pokreće „najvažnija globalna pitanja i skrećemo pažnju na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije“.

Dan Etnografskog muzeja 20. septembar biće obeležen premijernim predstavljanjem „neuobičajene i intrigantne izložbe“ – „Strah od smrti: Razotkrivanje“ autora Saše Srećkovića.

– Uz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima na dramatičan način otkrivamo kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru – kaže se u saopštenju.

Iz Etnografskog muzeja je najavljen za 29. septembar Internacionalni festival etnološkog filma, na kojem će do 5. oktobra biti prikazani filmovi inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film.

– Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca – saopšteno je iz muzeja.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar