Humanitarni koncert u čast čuvenog bubnjara Dragoljuba Ðuričića (1953-2021) održan je sinoć na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212 u Beogradu kao veoma emotivno putovanje kroz jednu bogatu karijeru.

Kolažni, mozaični, multimedijalni umetnički spektakl obradovao je i rasplakao publiku koja je volela stvaralaštvo značajnog muzičara. Učestvovali su mnogi popularni domaći i regionalni rokeri u čijim je grupama Ðuričić ostavio dubok trag, ali i mladi saradnici čiji je on bio lider.

Bili su tu Dragoljubovi bubnjari i beogradska reprezentacija bubnjara, Vlatko Stefanovski i njegov sin Jan Stefanovski, YU grupa, Kerber, Nikola Čuturilo – Čutura, Dejan Cukić i Spori ritam bend, kao i Ðurađ Ðuričić, Duda Bezuha, Aleksandar Lokner, Džoni Dunkić i Peđa Milanović.

Nikola Čuturilo Čutura Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovogodišnji koncert organizovala je izdavačka – diskografska kuća „Lampshade Media“ koja je okupila vrhunske rok muzičare. Osim koncerta, priređena je i manja izložba Dragoljubovih radova i fotografija, jer je kao umetnik bio veoma svestran.

Na velikom platnu prikazani su TV intervjui i fotografije bubnjara. Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica namenjen je Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Tamara Marković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čovek sa najvećim osmehom na domaćoj muzičkoj sceni, koji je preminuo u martu 2021. od posledica korona virusa, tako je posthumno dobio svoje prvo „In Memoriam“ veče kao sećanje na neprolaznog umetnika i njegov doprinos ovoj profesiji. Ðuričić je, naime, jednom godišnje držao koncerte upravo u Ateljeu 212, a na njima je učestvovala bubnjarska elita Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Kompletan program je režirao Milutin Petrović, a glumica Gorica Popović je sve vreme bila u ulozi domaćina i vodiča kroz biografiju i karijeru rok bubnjara. Želja svih koji vole velikog bubnjara jeste da se nastavi tradicija večeri koju je on stvorio i da mu se ubuduće svake godine koncertom odaje počast za velike zasluge i sve što ostavio domaćoj muzici.

„Balkanska lavina“ od desetak bubnjara je prva efektno nastupila dok se simultano na video projekciji odvijala animacija koja se lagano pretvarala u portret Dragoljuba.

Gale Kerber Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Frontmen niškog rok benda Kerber Goran Šepa Gale, poznatiji kao Gale Kerber, uz komentar da je Dragoljub sa 6 godina sviranja u grupi, postao član plemena Kerber zauvek, otpevao tri pesme „Čovek od meda“, „Seobe“, „Bolje da sam druge ljubio“.

Vlatko Stefanovski Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dejan Cukić priredio je takođe tri pop rok hita „Dolazi tiho“, „Spori ritam“ i „Ja bi da pevam“, koje je snimao sa Dragoljubom i podigao je salu na noge.

Nikola Čuturilo Čutura izveo je numere „Kišobran“, „Voli me“, i dva puta svoj hit „Beograde“, prvo sa dva sasvim malena dečaka Lavom i Milošem Despotovićem, da bi kormilo preuzeli onda na istu numeru braće Jelić Dragi i Žika iz YU grupe, koja traje na rok sceni već 52 godine.

Dejan Cukić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izveli su kompozicije „Autobus za raj“, „Da si MM ili BB“ i „Banki je 7“, na kojoj se priključio na gitari ponovo Čutura. Žika se prisetio da je Dragoljub bio dobro nekoliko dana pred fatalni ishod u martu 2021. i u tom trenutku je zajecao i gotovo zaplakao.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Makedonski virtuoz na gitari pevač, kompozitor i vrhunski muzičar Vlatko Stefanovski sa svojim sinom Janom Stefanovskim sve je oduševio hitovima svoje bivše etno rok džez grupe „Leb i sol“, čiji je Ðuričić bio važan član, pa su posetioci uživali uz „Uči me majko, karaj me“, „Bistra voda“, „Gipsy song“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlatko je sa velikim emocijama rekao da je „odlicna ideja da se ovim koncertom nikada ne zaboravi Dragoljub i njegova duša, srce, energija“.

Za sam kraj ovog emotivnog spektakla svi muzičari su zajedno na bini odsvirali čuveni rok hit „Simpathy for the Devil“ grupe Rolling Stones, a za mikrofonom je bio Dejan Cukić.

Zvonimir Đukić Đule Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koncert spektakl od skoro dva i po sata rasplakao je mnoge u publici i na pozornici koju su svi redom poslali poruku da svog divnog kolegu ne mogu nikako zaboraviti.

Bonus video: Koncert Nemanje Radulovića na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare