Foto:Universal, Promo

Donosimo vam kratku listu najboljih muzičkih dokumentaraca po izboru stranih medija. U pitanju su uglavnom filmovi koji se bave karijerama pojedinih važnih ličnosti iz istorije pop kulture.

“Meet Me in the Bathroom” (Showtime / Showtime Anytime)

U režiji Dilana Sauterna i Vila Lavlejsa (LCD Soundsistem: Shut Up and Play the Hits), “Meet Me in the Bathroom” je dokumentarna adaptacija istorijske priče Lizi Gudmen iz 2017. o muzičkoj sceni u Njujorku ranih 2000-ih, koja nam je dala The Strokes, Interpol, Yeah Yeah Yeahs i mnoge druge bendove. Dok prate ove grupe njihov film ide paralelno sa knjigom i deluje manje kao adaptacija, a više kao prateći marerijal.

Ne postoje intervjui sa glavnim akterima kao u većini rok dokumentaraca, umesto toga autori pričaju priču video snimcima iz tog doba, kako na sceni tako i van nje, koji su postavljeni nasuprot zvuku novih i arhivskih intervjua. To je iskustvo koje bi trebalo da pogodi i ljude koji su živeli tada, kao i one koji su radoznali da saznaju kako je to bilo nekada.

“Nothing Compares” (Showtime / Showtime Anytime)

Na vrhuncu svoje slave kasnih 80-ih/ranih 90-ih, Šinejd O’Konor je bila ispred svog vremena. Protivila se katoličkoj crkvi, raširenom nacionalizmu, ratu i rodnim stereotipima i generalno je radila stvari na svoj način. Posedovala je glas anđela, srce beskompromisne protestne pevačice i beskrajnu strast. Ali ono o čemu su najviše želeli da razgovaraju sa njom u to vreme bila je njena obrijana glava.

Kada je Šinejd 1990. odbila da pusti američku himnu na nastupu u Nju Džersiju i dve godine kasnije pocepala sliku pape Jovana Pavla II u emisiji “Subotom uveče uživo”, O’Konorova je izazvaola burnu kontroverzu koja je dovela do njenog izgnanstva iz industrije zabave. Koristeći nove audio intervjue i arhivske snimke, rediteljka Ketrin Ferguson slika živopisan portret ikone koja nikada nije bila zainteresovana za slavu.

“Moonage Daydream” (AppleTV, Amazon, YouTube)

Ne ulazite u “Moonage Daydream” u nadi da ćete dobiti uvid u to ko je bio Dejvid Bouvi ili kako je napravio svoju muziku. Reditelj Bret Morgen (Montage of Heck) kaže da postoji mnogo drugih dokumentarnih filmova, ili informacija na Vikipediji, da se saznaju činjenice. Napravio je ovaj film, koristeći ogromnu arhivu Bouvijevog legata (uključujući sate i sate nikada ranije viđenih snimaka), da bi publici pružio impresivno iskustvo koje više liči na vožnju zabavnim parkom ili Marvelov film. Zaslepljujući, kaleidoskopski kolaž snimaka sa koncerata, filmskih isečaka, muzičkih spotova i drugih slika, “Moonage Daydream” ne nudi ni jednu od činjenica.

To je film sav od emocija, sašiven pomoću Bouvijevih reči iz intervjua i drugih izvora. Nećete izaći sa filma znajući nešto više o Bouviju nego kada ste ušli u bioskop, ali ipak to su dva neverovatna sata u njegovom jedinstvenom prisustvu i uz njegovu muziku. Napravljen za ogroman ekran IMAKS-a i zaslepljujući surround zvuk, u filmu može da se uživa i kod kuće. I dalje bi trebalo da ga gledate na najvećem mogućem ekranu i sa najboljim zvučnim sistemom kojem imate pristup.

“Lost Angel: The Genius of Judee Sill” (DOC NIC)

“Lost Angel: The Genius of Judee Sill” je prikladna počast kultnoj folk legendi Judee Sill. Film pokriva ceo njen život, od detinjstva u Ouklandu i LA-u (uključujući smrt njenog oca, majke, očuha i brata) do njene borbe sa zavisnošću od 19. godine do smrti, kao i ulogu religije, ljubavi i slave u njenom životu. Priču otvara Robin Peknold iz grupe Fleet Foxes koji obrađuje pesmu „The Kiss“ sa “Heart Food” iz 1973, a kasnije se priključuje Edrien Lenker iz Big Thief-a koja analizira i svira pesmu na solo akustičnoj gitari.

U filmu su i JD Souther i Linda Ronštadt, čiji je ljubavni trougao sa Judee u velikoj meri uticao na pesme na njenom istoimenom debiju. Oni komentarišu rani hit „Yesus Was A Crossmaker“. Film dokumentuje njeno pisanje pesama i instrumentalnu snagu, uključujući orkestraciju i dirigovanje (i jedno i drugo je sama učila). Pesma za pesmom, poglavlje za poglavljem, duša Judee Sill je pred gledaocima.

“Janet” (Lifetime)

Teško je poverovati da nikada ranije nije snimljen dokumentarac o Dženet Džekson, pop zvezdi koja je, počevši od 80-ih, postavila temelje za nastupe drugih zvezda koji su usledili decenijama kasnije. Iako je ona osoba koja čuva svoju intimu, sve se to menja sa ovim dvodelnim filmskim događajem na Lifetime-u. Pevačice poput Britni Spirs i Arijane Grande mogu se smatrati njenim naslednicama, a ikone poput Semjuela L. Džeksona i Maraje Keri pojavljuju se u dokumentarcu.

Bonus video: Adam Mares DNVR: Kako smo snimali film o Nikoli Jokiću u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar