Živojin Žika Pavlović na snimanju filmu "Hajka". Foto: Arhiv Jugoslovenske kinoteke

U saradnji sa izdavačkom kućom Agora iz Zrenjanina, Nova.rs ekskluzivno objavljuje delove iz “Dnevnika 1994-98” pisca i reditelja Živojina Pavlovića, knjige koja se nedavno pojavila u knjižarama.

Posle 23 godine od izlaska obimnog dnevničkog opusa, od šest knjiga, pisca i reditelja Živojina Pavlovića, izdavačka kuća Agora iz Zrenjanina objavila je dnevnik koji se odnosi na poslednjih pet godina života velikog srpskog i jugoslovenskog umetnika. „Dnevnik 1994-1998“ priredila je piščeva supruga Snežana Lukić Pavlović, i u njemu se pisac bavi svakodnevnom realnošću, građanskim ratom u Jugoslaviji, razmišljanjima na različite životne teme, citiranjem brojnih poznatih i nepoznatih ljudi, i objavljivanjem tuđih i svojih tekstova. Portal Nova.rs će od danas do četvrtka svakodnevno objavljivati delove iz ovog kapitalnog izdanja.

2. VI 1994.

Nacionalisti ili građani. Kako je građanstvo na Balkanu slabo, znači nacionalisti.

To jest, seljaci.
(Moglo bi se s ozbiljnim razlozima reći da ovaj krvavi I besmisleni građanski rat nije ništa drugo do seljačka nacionalistička kontrarevolucija koja prethodnu seljačku komunističku revoluciju otprema ad acta.)
(Odnosno: trijumf amorfije nad pokušajem nasilnog importa tekovina civilizacije kristala na Balkan – jedinu evropsku oblast imunu na,progres i,napredak“.)

Foto: Promo/Agora

5. VI 1994.

Miloševićeva izjava da Srbi mogu pod sankcijama izdržati i hiljadu godina prija inadžijskom nacionalnom mentalitetu (objašnjavajući bolje od bilo kakve razložne analize na kojim je osnovama zasnovana duboka i čvrsta veza izmedu naroda i njegovog vođe). Ali otkriva i pravu prirodu njegovog mračnog karaktera koji ga svrstava u isti red sa Čaušeskuom i Enver Hodžom.

10. II 1995.

Šta je mentalitet?
Šta ga sačinjava?
Šta u sebi sadrži?
Mentalitet je zbir nagona, navika, ponašanja, kao i ustaljenog, teško promenljivog načina mišljenja.

11. XII 1995.

Prilikom poslednjeg boravka u Beogradu, Ljuba Popović se otrovao ribom:
povraćanje, grčevi u želucu. Sada je opet u Beogradu: došao je na veče organizovano u Valjevskoj gimnaziji u njegovu čast. Ali i ovom prilikom nije prošao bez zdravstvenih neprilika: zbog napada kamena u bubregu ili u bešici, dobio je neizdržive bolove. Sanitetskim kolima su ga dovezli u Beograd, u Gradsku bolnicu. I evo, spremaju se da mu na odeljenju urologije sondama razbiju kamen.
Osipanje zdravlja, započeto operacijom tetive na levoj nozi dovodi ga u stanje straha: zar su u nepovrat otišla bezbrižna vremena kada su se negovali bicepsi i nije se mislilo na bolest? Zar smo već u starosti?

Foto: Privatna arhiva Snežane Lukić

2. III 1996. (Beograd)

Sinoć, u autobusu, grupa razdraganih mladića i devojaka neprestano je, od Zlatibora do Beograda, pevala – od romansi i starogradskih pesama, do savremenih, njima bliskih rokenrol tuljenja i zavijanja. Opaljeni suncem, i veseli, pevanje su smenjivali smehom i čavrljanjem ozarujući putnike čednom radośću.
“Ne sećam se da je za poslednjih pet godina u mom autobusu iko zapevao“ rekao je vozač osvrćući se ka devojkama i mladićima s nežnošću.
I ja sam bio ganut; izgleda da je ratu došao kraj.

22.IX 1997.

Na pisaćim stolovima tzv. poslovnih ljudi mogu se videti uramljene fotografije niihovih žena i dece; tako oni svojim partnerima daju na znanje da im je porodica svetinja.
Ali, porodica je svetinja i pripadnicima svake mafije!

Knjigu sa popustom možete kupiti na sajtu Izdavačke kuće Agora.

Sutra – Dnevnik Žike Pavlovića: Samo te zanos čini srećnim (2)

Bonus video – Luna park: Živeti se ne mora, kreirati se mora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar