Uskrsnji praznik u prirodnjačkom centru Srbije
Foto: Promo/ Danijel Milić

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu sprema otvaranje nove sezone u martu, kada će otvoriti ekskluzivnu izložbu „Fluorescentni minerali“ koja prikazuje različite vrste minerala koji svetle u mraku, pod određenom UV svetlosti.

Postavka predstavlja minerale različitih boja i veličine, a ove fizičke karakteristike minerala značajne su ne samo za njihovu determinaciju, već i u mnogim granama indsutrije, u medicini, umetnosti…

Prirodnjački centar Srbije Foto:Daniel Milić

Ove godine dopunjena je jedna od najatraktivnijih izložbi – „Životinje Afrike“, velikim akvarijumom u kome se nalaze egzotične i zanimljive vrste riba koje žive u jezerima Afrike (Malawi). Grandizoni akvarijum dugačak je oko 5 metara i predstavlja dom za 30 vrsta i više od 200 jedinki riba.

Baziolosaurus – praistorijski kit koji je živeo pre 40 miliona godina, i Pleziosaurus, morski gmizavac koji je živeo pre 120 miliona godina, novi su originalni fosili, koji upotpunjuju izložbu o morskim životinjama. Zanimljivo je da je nekada Baziolosaurus svrstavan u gmizavce, jer je jako podsećao na njih, iako je zapravo bio preteča kita. Osim ovih originalnih fosila, unutar Prirodnjačkog centra mogu se videti i originalni fosili dinosaurusa – kandžu Spinosaurusa, lobanju Spinosaurusa i lobanju Karharodontosaurusa.

Prirodnjački centar Srbije Foto:Daniel Milić

Prirodnjački centar Srbije sa devet stalnih postavki, mnoštvom gostujućih izložbi i ekskluzivnim novitetima svake sezone beleži godišnje oko 100.000 posetilaca iz celog regiona. Specifični i moderni spoj nauke, obrazovanja, kulture i zabave čini ga jedinstvenom turističkom atrakcijom.

Bonus video: Železnička stanica od otpada do Istorijskog muzeja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar