Foto:EPA/CLAUDIO ONORATI

Jedan od najznačajnijih svetskih sineasta, irski reditelj i scenarista Džim Šeridan, biće gost 8. Beogradskog irskog Festivala, koji će se održati od 13. do 22. marta u glavnom gradu Srbije na više lokacija.

Svojim prvim filmom „Moje levo stopalo“ (1989) Šeridan je zabeležio ogroman uspeh i dobio dve nominacije za Oskara, za režiju i scenario, čime je sa 40 godina postao jedan od velikana evropskog i svetskog filma koji su „kasno procvetali“. Isti film lansirao je i glavnog glumca Danijela Dej-Luisa među planetarne zvezde. Šeridan i Dej-Luis sarađivali su i na filmovima „U ime oca“ (1993) i „Bokser“ (1997).

„Ideja da pozovem Džima Šeridana da dođe na Beogradski irski festival javila se nakon što sam pogledao film ‘Igla ispod praga’ Ivana Marinovića. To je snažna izjava o narodu u njegovoj zemlji. Podsetio me je na Šeridana, koji je sa Ričardom Harisom snimio veoma poznat film ‘The Field’ o Ircima i njihovoj zemlji“, izjavio je Jas Kaminski, direktor festivala.
Džim Šeridan će 16. marta od 20h u Muzeju Kinoteke (Kosovska 11) otvoriti Irsku filmsku nedelju, filmski program 8. Beogradskog irskog Festivala. Tom prilikom biće prikazan „U ime oca“, a nakon projekcije reditelj će razgovarati sa gledaocima. U okviru Irske filmske nedelje biće prikazana još četiri njegova ostvarenja: „Moje levo stopalo“, „Bokser“, „The Field“ i „U Americi“.

Filmski program predstaviće i neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, između ostalih dokumentarne filmove „Wonder Walls“ o uličnoj umetnosti u Irskoj i „Shooting the Darkness“ o lokalnim novinskim fotografima iz Severne Irske koji su, sa izbijanjem prvih sukoba u svojoj zemlji bili zaduženi da fotografišu posledice svakodnevnih nereda, bombaških napada i ubistava.
„50 Years of the Troubles: A Journey Through Film“ obeležava pola veka od početka 30-godišnjih sukoba u Severnoj Irskoj poznatijih kao Nevolje, dok je „The Man Who Shot Beckett“ deo posebnog festivalskog segmenta posvećenog čuvenom irskom piscu Samjuelu Beketu.
U okviru programa Vizuelne umetnosti strit-art umetnik Džejms Erli oslikaće mural u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi i izložbu fotografa Najdžela Svona.
Glavni grad će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje 17. marta obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno zelenim svetlom.