Foto: EPA-EFE/BRENDON THORNE

Američka glumica Džejn Fonda je ovogodišnja dobitnica najvišeg priznanja Zlatnog globusa, nagrade Sesil B. Demil, saopštilo je Holivudsko udruženje stranih dopisnika.

Nagrada će joj biti uručena na 78. ceremoniji dodele nagrada Zlatnog globusa 28. februara.

Fonda, koja dolazi iz jedne od najistaknutijih američkih i holivudskih glumačkih porodica očarala je i inspirisala obožavatelje i kritičare u filmovima kao što su „Detektiv Klut“ (Klute) i „Povratak ratnika“ (Coming Home).

Ćerka oskarovca Henrija Fonde i sestra Pitera Fonde aktivna je i van glume, formirala je organizacije za podršku ravnopravnosti žena, sprečavanje tinejdžerske trudnoće i poboljšanje zdravlja tinejdžera. Objavila je popularni video sa vežbama 1982. i aktivna je u odbrani liberalnih političkih stavova.

U saopštenju je predsednik Udruženja Ali Star pozdravio njenu karijeru ovenčanu nagradama i njen „neumorni aktivizam“.

– Njen nesporni talenat joj je doneo najviši nivo priznanja. Dok je njen profesionalni život imao mnogo obrta njena neumorna posvećenost podsticanju promena je ostala – rekao je Star.

Nagrada Sesil B. Demil se dodeljuje svake godine „pojedincu koji je dao izuzetan doprinos svetu zabave“. Među dosadašnjim dobitnicima su Tom Henks, Džef Bridžes, Opra Vinfri, Morgan Frimen, Meril Strip, Džodi Foster, Barbara Strejsand, Sidni Poatje, Lusil Bol.

Nominacije za predstojeće nagrade Zlatnog globusa treba da se objave 3. februara.

Fonda (83) pet puta nominovana za Oskara, a dobitnica je dva Oskara, za triler Detektiv Klut (Klute) i antiratnu dramu „Povratak ratnika“ (Coming Home) iz 1978. Među drugim njenim istaknutim ostvarenjima su uloge u filmovima „Kineski sindrom“, „Električni konjanik“, „Od 9 do 5“. Ona glumi u Netfliksovoj televizijskoj seriji „Grejs i Frenki“.

Fonda je 2014. godine dobila nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar