Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN

Izlaskom filma "Nije vreme za umiranje", u penziju odlazi i Džejms Bond u inkarnaciji Danijela Krejga. Glasine oko toga ko će biti novi agent 007 dostigle su usijanje, ali ovog puta težište se pomerilo u prilično neočekivanom pravcu. Naime, i agent Bond našao se usred onoga što se u SAD zove "kulturni rat" zbog političke korektnosti.

Aktivisti se zalažu da sledeći agent 007 bude žena ili crni glumac, pa se tradicionalisti plaše da bi najpoznatiji špijun u istoriji kinematografije mogao da postane najnovija žrtva „woke“ (politički korektne) kulture, piše „Gardijan“.

„Tokom poslednjih nekoliko godina, 007 je postao neka vrsta gromobrana u kulturnom ratu“, kaže Adžaj Čadhari, portparol međunarodnog kluba obožavalaca Džejmsa Bonda.

„Filmovi o Bondu su vremenske kapsule duha vremena u kojem su nastale. U našoj eri, međutim, postavlja se seldeće pitanje: ‘Zašto Bond ne bi mogao da bude crnac ili muškarac poreklom iz Azije?'“, kaže Čadhari.

Pitanja o Bondovom identitetu počela su još 2018. godine, nakon što je producentkinja Barbara Brokoli podržala ideju da punati agent više ne mora da bude beli muškarac.

Foto: BFA / Alamy / Alamy / Profimedia

Spekulisalo se da bi to mogao biti Idris Elba…

Iako su se i drugi popularni likovi diverzifikovali (Džodi Vitaker će biti novi Doktor Hu, dok Ta-Nehisi Kouts piše scenario za Crnog Supermena), upravo je budućnost Bonda ta koja je izazvala najveće kontroverze.

Prema Čadharijevom mišljenju, razlog se krije u tome što je Bond oduvek viđen kao predstavnik Britanije.

Osim toga, Bond je skup filmski brend koji je pažljivo građen 60 godina. „Ako odjednom limenku kokakole obojite u plavo, da li joj je ukus isti? Da, ali tu je i prirodna rerakcija na promenu“, kaže Čadhari.

Šon Koneri na počecima karijere Foto: Globe Photos / MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Reakcije su bile veoma zapaljive, poput naslova u „Telegrafu“: „Ako je Džejms Bond postao woke, onda mogu i da ga kenseluju„.

Međutim, ova debata se ne odnosi samo na Bondov identitet. Tiče se i tradicionalnog seksizma.

Neki kažu da Bond predstavlja određenu klasu arhetipa za koje je malo verovatno da se mogu menjati. Doktorka Kler Hajns, koja predaje na Univerzitetu Ist Anglija i koja je napisala knjigu „Plejboj i Džejms Bond“, kaže da bi ključni aspekti Bondove muževnosti uprkos svemu ostali isti.

„To kako Bond izleda i šta predstavlja nisu iste stvari. Samo ako nije beo, to ne znači da se menjaju ostali, ključni a problematični aspekti Bonda, poput činjenice da on simbolizuje imperijalizam i toksičnu muževnost. Postoji apekt tog lika koji je izrazito nazadan i koji je veoma teško pomiriti sa bilo kakvim naprednim odlukama o kastingu“, kaže ona.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ipak, „Nije vreme za umiranje“ reklamira se kao film o Bondu sa najviše balansa između muških i ženskih likova. Crna glumica Lašana Linč nasledila je kodno ime 007, dok je scenaristkinja serije „Fleabag“ Fibi Valer-Bridž tu kao očigledan pokušaj da se ojača feministički karakter filma.

Kako piše „Gardijan“, glavni sud na kraju će doneti porodica Brokoli, koji su čuvari Bonda još od 1961. godine.

„Ako je film dobar, ljude će biti baš briga. Ali, rušenje spomenika Džejmsu Bondu bi svakako bila tragedija“, kaže Adžaj Čadhari.

Bonus video: Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare