Film "Asimetrija", Foto: Promo/FCS

„Asimetrija“, debitantski igrani film rediteljke Maše Nešković, osvojio je dve nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu "RiverRun" u Vinston-Sejlemu u Severnoj Karolini (SAD), saopštio je Filmski centar Srbije.

Maja Nešković je dobila nagradu za najboljeg reditelja, a Đorđe Arambašić za najbolju fotografiju, u okviru takmičarskog programa „Re:Vision“, čiji je fokus na nezavisnim dugometražnim filmovima.

U obrazloženju žiri je istakao da „Asimetrija“ pruža „prikaz poezije velikog grada kroz njegove ljude“.

„Asimetrija“ je svetsku premijeru imala na Filmskom festivalu u Sao Paulu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu prošle godine, na kome je Mariji Šarac pripala nagrada „Marko Glušac“ za najbolju montažu, a Đorđe Arambašić je dobio nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolje snimateljsko ostvarenje.

Ostvarenje Maše Nešković je proglašeno i najboljim filmom na Festivalu svetskog filma u Sidneju,

Glavne uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić.

U epizodnim ulogama pojavljuju se Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić i drugi.

„Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Želela sam da stvorim univerzum u kome različite faze jednog odnosa mogu da postoje istovremeno, u kom možete paralelno posmatrati par srednjih godina koji se rastavlja, par od po 25 godina koji se zaljubljuje i par dece koja letnji raspust provode gluvareći po praznom gradu“, objasnila je Maša Nešković.

„Ideja je bila da se posmatranjem najstarijeg para, istovremeno tokom detinjstva i mladosti, stigne do novih saznanja i dubljeg shvatanja njihove veze, a da time što sve tri faze tog odnosa postoje istovremeno, mlađi parovi dobijaju šansu da neke svari urade i drugačije. Dakle, ono što ćete videti je mali film iz Srbije koji se pre svega bavi emocijama, a svi likovi su iznikli iz današnje beogradske stvarnosti“, dodala je rediteljka.

Film je snimljen po scenariju koji su napisali Maša Nešković, Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, u koprodukciji kuća “This and That Productions” iz Srbije, “Korektif” iz Slovenije i “Nightswim” iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Maša Nešković, rođena 1984. u Beogradu, diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. godine.

Režirala je 11 kratkih igranih i 12 dokumentarnih filmova, koji su prikazivani i nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kratkog i studentskog filma.