Dušan Kovačević, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zvezdara teatar se finansira od prodaje ulaznica, što znači da bi igranjem predstava sa ograničenim brojem mesta u salama na svakom izvođenju gubili po 120.000 dinara, na 10 predstava to je 10.000 evra, i to bi značilo put u bankrot, kaže dramski pisac Dušan Kovačević, direktor ovog pozorišta.

Upravnici beogradskih pozorišta su, nakon što su im gradske vlasti poslale predlog preporučenih mera za igranje predstava u zatvorenim prostorima, najavili otvaranje scena od septembra, a neka od njih čak i premijere za jesen. To, međutim, nije slučaj sa Zvezdara teatrom i Bitef teatrom. Ove dve pozorišne kuće finansiraju se od prodaje ulaznica i zvuči sasvim moguće da bez subvencija grada za ona sedišta u salama koja ostanu prazna zbog preporučenih mera o obezbeđivanju fizičke distance među gledaocima izostanu i predstave, jer bi u suprotnom one bile igrane sa značajnim gubicima.

– Mi smo specifično pozorište, pošto nemamo svoj ansambl. Više od 75 odsto naših prihoda dolazi sa blagajne, a ostalih 25 su od sufinansiranja. Imamo 16 zaposlenih na tri scene, 120 spoljnih saradnika i oko 60 glumaca koji rade po projektima. I to sve mi plaćamo – kaže Dušan Kovačević.

Branislav Zeremski, Zoran Ćosić i Bojan Žirović u predstavi Iz Iz „Večere budala“, jedne od predstava Zvezdara teatra, Foto: Zvezdara teatar/Sonja Žugić

Računica pokazuje da bi Zvezdara teatar, ako bi poštovali predložene preporučene mere za rad pozorišta u zatvorenom prostoru, pre svega onu o ograničenju broja gledalaca na trećinu kapaciteta, za svaku predstavu izvedenu na sceni „Bata Stojković“ to značilo direktan gubitak od 120.000 dinara, što znači na 10 izvedenih predstava gubitak od – 10.000 evra.

– To je tako. Ako računate da nam je karta 1.200 dinara, da smo po broju karata kupljenih u slobodnoj prodaji najposećenije pozorište u gradu, a kapacitet nam je smanjen na 100 do 150 mesta u sali, to jeste gubitak od 10.000 evra na 10 predstava – kaže Kovačević.

Sa takvim načinom rada i gubicima, to bi značilo da im preti bankrot, naveo je direktor Zvezdara teatra.
– Glumci imaju zagarantovan minimum i ako bismo tako radili ubrzo ne bismo mogli da ih isplatimo i morali bismo da raskinemo ugovore sa njima. U sličnoj situaciji su i Bitef teatar i još nekoliko privatnih pozorišta u Beogradu. Mi radimo po onakvom principu po kakvom rade pozorišta u svetu – navodi Kovačević.

Na sastanak direktora svih beogradskih pozorišta u povodu mogućnosti održavanja predstava u zatvorenim salama od jeseni, sazvan za ponedeljak u Ateljeu 212, iz Zvezdara teatra će, upravo zbog ovakvih tema, otići pravnik, jer je to postalo „pravno pitanje, a ne pitanje estetike“.

Pročitajte još:

Neka bi vrsta pomoći grada, stoga, bila neophodna.
– Budimpešta ima dva miliona stanovnika, a ima 200 pozorišta. Polovina među njima su zidana pozorišta, a ne trupe, to su ozbiljne scene. Beogradu je potrebno bar još pet ili šest pozorišta. Zašto bi publika išla u sasvim drugi deo grada da gleda predstave? Mogućnost da Beograd ima više pozorišta, a da to grad finansira, trenutno ne postoji. U ovom slučaju sada grad ima dve solucije: da pomogne subvencijama za toliko mesta za koliko je smanjen kapacitet ili da kažu da ne mogu, pa da se snalazimo i sami tražimo rešenja i da igramo monodrame, da jedan glumac igra za jednog gledaoca. I to je moguće, ali je apsurdno – navodi Kovačević.

Govoreći o radu pozorišta u jesenjoj sezoni i predloženim preporukama mera, direktor Zvezdara teatra kaže da je suština u tome što niko još ne može da predvidi epidemiološku situaciju na jesen.

– Niko ne zna šta će biti. Može da se dogodi da se u septembru ovo čudovište primiri, a može i da napadne iz nekog drugog ugla. Ljudi sede i čekaju da im se desi nešto lepo, a ova slika je tužna. U pozorištu sam 50 godina, ali se nikada nije pojavilo ovako nešto kao problem. Igrali smo i tokom bombardovanja, ali je ovo čudovište opasnije. Ovo je horor. Nadamo se da je ono ipak prolazno i da se neće odomaćiti – zaključuje Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar