Predstava "Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage" Foto:Aleksandar Avramesku

Predstava „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ po tekstu Radomira Putnika, u režiji Snežane Udicki, premijerno će biti izvedena 27. marta u Narodnom pozorištu “Sterija”.

Ova drama poslednji put je izvedena pre 32 godine, a sada će se prvi put izvesti na novoj kamernoj sceni „Kibicfenster kod Sterije“.

Duodrama Radomira Putnika, pisca, teatrologa, pozorišnog i i književnog kritičara, prati poslednje trenutke kralja Aleksandra i kraljice Drage, a predstava se bavi njihovim odnosom prema vlasti i ljubavi.

Rediteljka Snežana Udicki ističe da su se u predstavi više bavili samim ljubavnim odnosom bračnog para, tumačeći ga iz današnjeg partnerskog ugla, a manje političkim činjenicama, jer svaki gledalac ima svoje predznanje o vremenu u kome su Obrenovići vladali I da nisu hteli u predstavi da donose sud ili ispituju čije greške ili zavere su dovele do njihovog tragičnog kraja. Ono što je, između ostalog, održalo ovaj par, uprkos protivljenju kako vlasti, tako i naroda, jeste ogromna ljubav, ali i patologija koja je uzrokovana odrastanjem mladog Aleksandra, koji je bio zanemareno dete, dok su se roditelji borili za očuvanje vlasti, dok je Draga Obrenović, obrazovana žena za to vreme, trpela psihičko nasilje u prethodnom braku i doživela iskrenu ljubav tek kada je upoznala neiskvarenu dušu Aleksandra.

Predstava „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ Foto:Aleksandar Avramesku

Uloge kraljevskog para tumače Miloš Đurović i Tamara Tamči Toskić. Scenograf i kostimograf je Sofija Lučić.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar