Dunav film fest: Više od 30 ostvarenja, 7 u trci za nagradu

Kultura 06. sep. 202019:03 > 22:19
Podeli:
Foto: Promo

Više od 30 ostvarenja biće prikazano na 3. Dunav film festu, koji će biti održan od 11. do 16. septembra u Smederevu, najavili su organizatori.

Raznovrstan program sačinjen je od filmova nagrađenih na svetskim festivalima, novih ostvarenja i zanimljivih naslova koji pokazuju nove tokove u evropskom filmu, stoji u saopštenju.

U glavnom programu u Malom gradu Smederevske tvrđave biće prikazano 10 filmova, od čega se sedam takmiči za glavnu nagradu festivala „Dunavska lađa“.

Festival će, kako je ranije najavljeno, otvoriti film „Časovi persijskog“ reditelja Vadima Perelmana, a zatvoriti „Ime naroda“ Darka Bajića.

Film „Mačka u zidu“, Foto: Promo

U konkurenciji za nagrade, pored „Časova persijskog“, biće i filmovi „Eden“ Agnjes Kočiš (Mađarska), „Sestrica“ Stefani Čuat i Veronik Rejmond (Švajcarska), „Undine“ Kristijana Pecolda (Nemačka/Francuska), „Mačka u zidu“ Mine Mileve i Vesele Kazakove (Bugarska/Velika Britanija/Francuska), „Šarlatan“ Agneške Holand (Češka/Slovačka), „Sluge“ Ivana Ostrokovskog (Slovačka/Rumunija).

Filmovi „Istina“ Hirokazua Korede i „Greh“ Andreja Končalovskog biće prikazani u okviru glavnog programa van konkurencije.

Program „Klasici srpskog filma“ na trgu kod Karađorđevog duda obuhvatiće ostvarenja: „Ciganka“ Vojislava Nanovića iz 1953. godine, „Subotom uveče“ Vladimira Pogačića (1957), „Osma vrata“ Nikole Tanhofera (1959), „Marš na Drinu“ Živorada Mitrovića (1964) i „Oktoberfest“ Dragana Kresoje (1987).

Na brodu „Pristan“ publika će moći da pogleda neke od najboljih filmova iz 2019. godine: „Pritka“ Kantemira Balagova (Rusija), „Martin Eden“ Pjetra Marčela (Italija/Francuska/Nemačka), „Portret dame u vatri“ Selin Sjame (Francuska) i „Plamena jeres“ Đuzepea Kapotondija (Velika Britanija/Italija).

„Dunav film fest“ imaće i onlajn program u saradnji sa platformom Moj OFF i obuhvatiće 11 filmova u dve selekcije – „Novi rumunski film“ i „Best of Europe“.

Karte za filmove u Malom gradu Smederevske tvrđave mogu se kupiti po ceni od 200 dinara, dok su svi ostali programi besplatni.

Celokupan program dostupan je na sajtu Centra za kulturu Smederevo i na sajtu festivala.

Komentari

Vaš komentar