Film "Časovi persijskog" otvara Dunav Film Fest, Foto:Promo/Dunav Film Festival

Premijerom filma "Časovi persijskog" reditelja Vadima Perelmana biće otvoren treći Međunarodni festival podunavske kinematografije "Dunav Film Fest", koji će biti održan od 11. do 16. septembra na tri lokacije u Smederevu.

Ratna drama, koja je svetsku premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, nastala je po istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfgana Kolhasea i govori o životu mladog Jevrejina iz Belgije za vreme Drugog svetskog rata.

Kako bi preživeo u koncentracionom logoru, Žil lažno tvrdi da je Persijanac i nailazi na nemačkog upravnika logora koji će jedini da poveruje u njegove reči. Nekonvencionalno prijateljstvo stvara se između njih dvojice, kada Klaus traži od Žila da ga nauči presijski jezik za koji on samo pretpostavlja da zna.

Film je nastao u koprodukciji Nemačke, Rusije i Belorusije i biće u konkurenciji za glavnu nagradu smederevskog festivala „Dunavska lađa“.

Pored filma „Časovi persijskog“ u takmičarskom programu biće prikazano još šest filmova, najavili su organizatori.

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra u 19.30 sati u Malom gradu Smederevske tvrđave, a publika će besplatno moći da gleda filmove i na brodu „Pristan“ i na Karađorđevom trgu gde se prikazuju ostvarenja iz programa „Klasici srpskog filma“.

Celokupan program festivala biće objavljen u sredu, 2. septembra, na sajtovim „Dunav Film Festa“ i Centra za kulturu Smederevo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar