Slano Foto: Promo

Jedno od najslikovitijih mesta Dubrovačke rivijere Slano narednog meseca ugostiće prvi put ugostiti manifestaciju Slano Film Days.

Slano Film Days, koji će biti održani od 18. do 22. junau Slanom i na Elafitskim otocima, zamišljeni su kao jedinstveni format događaja posvećenog filmu, s ciljem povezivanja regionalnih filmskih autora u usponu i istaknutih imena iz sveta filmske industrije.

Program Slano Film Days činiće razgovori o filmu, ali i filmske projekcije i neformalna druženja. Oslobođeni takmičarskog pritiska, mladi reditelji, glumci i snimateljke moći će otvoreno da razgovaraju o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svetskim umetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. A sve učesnike predstojeće smotre s osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days Mirsadom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo. Poziv za učešće na Slano Film Days dobilo je, prema rečima Purivatre, 17 mladih filmskih umetnika:

– Oni će učestvovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrednost. Filmski autori svetske reputacije imaju priliku da delr svoje iskustvo, ali i da se inspirišu uz mlade talente koji, pak, imaju mogućnost direktnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz sveta filmske industrije, i to u prijateljskoj i neformalnoj atmosferi. Na ovaj način doprinosimo ličnom i profesionalnom razvoju filmskih umetnika u regionu – izjavio je Mirsad Purivatra.

Slano Film Days Foto: Promo

Zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days izrazio je Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje.

– U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj deo južne Dalmacije kao mesto susreta filmskih autora i profesionalaca regiona i sveta.

Slano Film Days Foto: Promo

Na manifestaciji Slano Film Days učestvovaće osam glumica i glumaca, šest rediteljki i reditelja, i tri snimateljke. Svi oni uspešni su u svom umetničkom djelovanju. u Slano dolaze: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Severna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (rediteljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (reditelj, Crna Gora), Blerta Basholli (rediteljka, Kosovo), Dina Duma (rediteljka, Severna Makedonija), Vladimir Tagić (reditelj, Srbija), Urša Menart (rediteljka, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljka, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljka, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljka, Srbija).

Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za reditelje, glumce i snimateljke održavaće se u prostorijama Admiral Grand Hotela, gde će biti organizovane i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svetskih autora. A prva filmska projekcija, na večeri otvarenja 18. juna, održaće se na centralnom trgu u Slanom. Ostale projekcije moći će da se vide u letnjem kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gde će se dešavati i neformalna druženja svih učesnika i gostiju smotre, koja se organizira se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regionu – Sarajevo film festivalom.

Bonus video: Festival u Kanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar