Milica Janevski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Talenat na osnovu rada uvek nađe svoje mesto i ja sam odlučila da se ne bojim, pa šta bude, kaže za naš portal glumica raskošnog dara Milica Janevski, čija je karijera nakon serije „Kosti“ u uzlaznoj putanji.

Zaređala je uloge u filmovima „Odumiranje“, „Otac“, „Teret“, serijama „Koreni“, „Jutro će promeniti sve“, „Advokado“, „Bunar“, „Pad“… Gledaćemo je u seriji „Deci zla“ po hit knjizi Miodraga Majića gde tumači glavnu žensku ulogu, advokaticu Anu Bastu, kao i u ostvarenju „Usekovanje“ čija je premijera večeras u Mts dvorani.

Film Usekovanje – Milica Janevski i Marko Grabež Foto: FCS/Promo

– Jedva čekam da konačno vidim „Usekovanje“ koje kolege i branša već uveliko ističu kao izuzetno kvalitetano. Scenario je stvarno fantastičan, kao i režija, glumačka ekipa… Film je okupio mlade ljude, jako autentične, pametne. Oni koji su ga gledali komentarisali su da je potresan, uzbudljiv, istinit, u duhu našeg naroda a verujem da će postati važan deo srpske kinematografije – priča Milica i dodaje da srećom ima još novih projekata ali zbog ugovora ne sme da ih otkriva:

– Ne mogu da se žalim. Nažalost, iz teatra me sada slabo zovu, trenutno je zatišje, a volela bih da je drugačije, jer sam čovek pozorišta. Skoro tri godine nisam radila novu predstavu, još uvek igram komad „Ovaj će biti drugačiji“ u Ateljeu 212, i to je to. Ali, verujem da je to samo period i da me teatar neće zaobilaziti. Sada radim ono što mi se nudi – priča Janevski, koju su upravo zbog uloga u pozorištu, koje su joj donele brojne ugledne nagrade, zapazili i filmski producenti, a priznanja i na tom polju nisu je mimoišla.

Kroz snimanja joj se, nastavlja, otvorio neki drugi prozor glumačkog poziva, a drugi kažu da joj i te kako dobro ide.

– Oduvek sam samo želela da radim. Nisam imala neki drugi cilj, maštarije, nego sam osećala da imam šta da ponudim kao glumica, i da na osnovu tog rada, za koji sam se školovala, mogu pristojno da živim i budem samostalna. Za sada, uprkos svim teškim momentima, a bilo ih je, kao i nemaštine, kada nije bilo posla pa samim tim ni novca, zadovoljna sam što nisam odustala od svojih načela i sa kakvim ljudima treba da sarađujem na profesionalnom nivou. Sa ovom svešću i iskustvom, volela bih da više radim regionalne i internacionalne projekte. Imam potrebu da idem dalje. Koliko god taj put bio težak, a i dalje je, moj je i ne bih ga menjala ni za šta.

Milica dodaje da je u ovoj hiper produkciji uvek deo kvalitetnih projekata i to priču čini smislenom. Čeka je rad na seriji „Koža“, poslednjem delu trilogije kojoj su prethodili „Meso“ i „Kosti“.

– „Kosti“ su bile moj zamajac da se preselim u Beograd, u koji sam došla sa punih 30 godina kao već formirana i ličnost i glumica, ali opet su svi bili u strahu da vam daju prvu šansu. Od ove serije ponude se ređaju jedna za drugom i uloge su potpuno drugačije. To mi mnogo znači, igram se različitim transformacijama, i fizičkim i karakternim. Gluma je čaroban posao koji daje slobodu, mogućnost da doživiš razna iskustva, sveobuhvatna je i pomaže mi da spoznam i sebe i ljude oko sebe. Proces u stvaranju likova je ono najzanimljivije i najuzbudljivije.

Navikla se, objašnjava, da joj reditelji nude teške uloge koje zahtevaju ogromnu fizičku, psihičku i emotivnu snagu.

– U seriji „Bunar“ sam igrala jaku ženu na visokoj poziciji koja preokreće život naglavačke i kreće ispočetka, odlazi u šumu, odriče se svih materijalnih dobara, preživljava. Provela sam tri meseca u šumi i to zimi, a radnja se dešavala leti. Morala sam da budem u kratkim rukavima i nekim čudom se nisam razbolela. Radila sam i kaskaderske scene što retko koja žena može da uradi.

Milica Janevski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dok prebira po glavi uloge, kroz smeh kaže da je otac stalno pita: „Dete, hoćeš li igrati u nečemu lepog naziva?“

– Stvarno, kad pogledam svoj IMDB, većinom su neobični naslovi projekata u kojima sam glumila. A među njima je i serija „Pasjača“ Marka Manojlovića, ima 36 epizoda, praktično tri sezone, čije se emitovanje očekuje na jesen. Pasjača je, inače, groznica koja se širi neverovatnom brzinom. Snimali smo šest meseci u okolini Pirota i to je stvarno jedna začudna priča, ima dosta rituala, sve je povezano sa mistikom. Biće strahovitih scena i to mi je dobar poligon za igru, prilika da doživim iskustva koja u realnom životu nemam, bogu hvala.

Nema strah od budućnosti. Ako bi je život naterao spremna je, kako kaže, i da promeni posao.

– Mislim da to svako može. Na neki način prošla sam kroz to kada sam od nule krenula u Beogradu. Nismo svesni koju snagu posedujemo, posebno žene. I kada se osvrnem koliko je sve bilo neizvesno u tom trenutku, nisam videla kuda treba da idem, sada sa ove tačke gledišta shvatam da je jedino tako bilo moguće i da bez tih perioda ne bi bilo ovih danas. U konačnom bilansu to čini jedan mozaik. Ne može sve da bude uvek potaman u životu, niti bi to bilo normalno – priča nam Milica koja pored toga što je vrsna glumica, ima i titulu majstora džudoa i karatea.

Milica Janevski Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Smatra da je popularnost veliko breme, jer ma koliko da prija konstantno biti pod okom publike i medija, nikome nije prijatno.

– Nisam još u tome i držim meru u svemu, da sadržaji budu smisleni a ne ja kao ja, to me nikad nije zanimalo.

Željna je novih izazova i priznaje da bi sada volela da dobije ulogu koja zahteva veliku fizičku promenu, da bude nešto drastično drugačije, pomereno…

– Da budem ošišana do glave, da se ugojim, da oslabim… I da snimam na moru (smeh).

Bonus video: Film „Usekovanje“ – Da li nam je porodica i dalje svetinja – Gosti Pavle Mensur i Siniša Cvetić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar