Divljan dan
Aleksandar Đuričić, Dubravka Marković, Zdenko Kolar, Mladen Matičević, Dušan Strajnić, Divljan dan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vlada Divljan je uvek imao dara da napravi pesmu i da ona traje, a album "Odbrana i poslednji dani" grupe "Idoli" je jedan od najboljih rok albuma ikada na ovim prostorima”, reči su poznate muzičke novinarke Dubravke Duce Marković koja je gostovala na tribini "Hajde da prričamo o..." povodom rođendana velikog rok umetnika koji nas je napustio pre sedam godina.

„Hajde da pričamo o… Vladi Divljanu“ naslov je tribine u Parobrodu, autora i moderatora Aleksandra Đuričića, koji je na početku rekao da Divljljan, između svegao ostalog bio i još uvek je simbol dobrog života, kvalitetne muzike i raspoloženja koje se nosilo u krčagu i delilo sa prijateljima.

„Taj dečko nije obećavao on je ispunjavao sve naše snove, mamio uzdahe, učio nas kako treba da se pleše i njiše, vodio nas je na more, ljubavlju terao kišu i pravio radosne dane. Bio je svetionik i kada je ovde bio mrkli mrak, a on svetli i dalje. I svojim osmehom i svojim glasom. Neponovljivo je njegovo preplitanje tananih emocija protkano istinskom ljubavlju prema svemu što vredi“, dodao je Đuričić.

Divljan dan
Dubravka Marković, Zdenko Kolar, Divljan dan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

O Divljanu su govorili: Mladen Matičević, Dubravka Marković, Zdenko Kolar, Dušan Strajnić (Stray Dogg) i Mladen Juričić Maks.

Pre tribine je održana projekcija dokumentarnog filma „Nebeska tema“ (2019) Mladena Matičevića, a posle koncert benda „(ne)normalni“,  sa hitovima Vlade Divljana, pred prepunom Klavir salom u Parobrodu.

O Divljanu su govorili: reditelj Mladen Matičević, novinarka Dubravka Marković, muzičari Zdenko Kolar, Dušan Strajnić (Stray Dogg) i Mladen Juričić Maks.

Divljan dan
Zdenko Kolar, Mladen Matičević, Divljan dan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Mladen Matičević je pričao da se “upoznao” sa Divljanom prvi put preko televizora, odnosno putem muzičkih spotova koje je gledao na televiziji i odmah bio oduševljen pojavom grupe “Idoli”.

“Nisam u početku shvatao šta oni to izvode, da li su ozbiljni ili je to šala, zabava. Iako to nisam kao mali razumeo, znao sam da je fenomenalno i genijalno. Moj otac koga sam mnogo voleo, bio je veoma strog po tom pitanju i njemu se nisu dopadali “Idoli”, nije prihvatao taj stil, dok su meni od početka privukli pažnju”, prisećao se režiser.

Muzička novinarka Dubravka Duca Marković, autor čuvene TV emisije “Hit meseca”, istakla je da je “Divljan imao poseban dar da napravi pesmu i da ona zaista traje”.

Ona smatra da je album “Odbrana i poslednji dani” (1982, Jugoton) rok sastava “Idoli” sigurno jedan od najboljih jugoslovenskih albuma ikada.

Danas urednica u Radio Beogradu, gde vodi dve emisije („Nekad smo se dobro zezali” i „Večeras zajedno“), Dubravka Marković je rekla da su mnogi mislili da je rođena sestra Vlade Divljana, jer su jako ličili u tom periodu, tako da je ta urbana legenda godinama kružila Beogradom.

Na pitanje autora da li su osamdesete godine bile zaista tako čarobne i vesele ili ih mi posmatramo kroz ružičaste naočare Duca Marković je rekla:“ Apsolutno ih posmatramo kroz ružičaste naočare. One su bile veoma lepe, jer su se tada svi družili, bili mnogo bliskiji nego danas, energija koju smo razmenjivali je bila sjajna i delili smo ljubav prema rokenrolu. Ali, mi smo i tada bili u manjini.“

Divljan dan
Aleksandar Đuričić, Dubravka Marković, Zdenko Kolar, Mladen Matičević, Dušan Strajnić, Divljan dan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Verni Vladin pratilac u svim sastavima je bio bas gitarista Zdenko Kolar, sada aktuelan sa bluz bendom “Zona B”. On se prisećao saradnje sa Divljanom dok su bili zajedno u “Idolima”, i u drugim bendovima.

“Bilo je to ovako: samo me pozove telefonom, pita me šta radim i kaže mi da odmah svratim na kafu. To je bila naša šifra. Tako je uvek počinjalo, i onda ja odem, i krene stvaranje muzike”, govorio je Kolar o toj Vladinoj spontanosti u kreativnosti i naveo da je uvek bilo teško odrediti i predvideti koja će pesma postala hit.

Foto: UK Parobrod/Promo

Zdenko Kolar se iz Zemuna preselio davne 1963. godine sa roditejima u zgradu gde je živeo Divljan i on je bio prvi dečak kog je upoznao u tom novom komšiluku, a ubrzo i Božu Jovanovića, dva buduća muzička drugara.

Muzičar Dušan Strajnić iz alternativnog benda “Stray Dogg“ bio je jedan od učesnika u filmu “Nebeska tema”, a lično nije imao priliku da upozna Divljana, što mu je veoma žao. Sa njegovom muzikom se upoznao kao mali prvenstveno preko albuma “Vlada i Gile – Rokenrol za decu” (1989) koji su stvorili Divljan i Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), a sada te pesme često peva svojoj deci, u čemu uživa.

Divljan dan
Dušan Strajnić, Divljan dan Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Strajnić je pričao da je Divljan veoma uticao na njegovo stvaralaštvo, i da je sada u fazi karijere kada snima album prvi put na srpskom jeziku, što mu prija kao promena.

Putem Zoom platforme iz Zagreba se javio muzičar Mladen Juričić Max, veliki prijatelj Divljana, sa kojim je sarađivao u bendu “Ljetnje Kino Big bend”.

“Danas na Vladin rođendan na radio stanicama Zagreba su puštane njegove pesme, i činilo mi se kao da ih čujem prvi put, rasturile su me. Vlada je bio ambasador dobre volje, povezivao je kulturu Srbije i Hrvatske. Sreli smo se prvi put osamdesetih godina na Omladinskom festivalu u Subotici, kada su učestvovali svi tada novotalasni bendovi – njegovi “Idoli”, “Šarlo Akrobata”, “Film”, “Haustor”, “Električni orgazam”, prisećao se muzičar Mladen Juričić Max, koji je bio član bendova “Vještice”, “Šo!Mazgoon,”, “Film”, “Azra”.

Foto: UK Parobrod/Promo

Pre dve godine (2020) Max je snimio pesmu posvećenu Divljanu – ”7 nota 100 života”. Rekao je da je to “tek moj mali doprinos i velika želja da saradnju sa Vladom Divljanom simbolično produžim još jednom pesmom, a njegov vedri duh da i dalje bude sa nama”.

Bonus video: Zdenko Kolar – Pesme Vlade Divljana su velike, trajaće godinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar